28 / 03 / 2024

Arsa yatırımında fırsat dönemi!

Arsa yatırımında fırsat dönemi!

Uzun vadede döviz yatırımından çok daha risksiz ve karlı olan arsa yatırımında fırsat dönemi olduğunu söyleyen Adason Yönetim Kurulu Üyesi ve Çukurova Bölgesi Sorumlusu Burak Kara, yatırımcılara dikkat edilmesi gereken kriterler hakkında önemli ipuçları verdi... 



Uzun vadede döviz yatırımından çok daha risksiz ve karlı olan arsa yatırımında fırsat döneminin başladığına dikkat çeken Adason Yönetim Kurulu Üyesi ve Çukurova Bölgesi Sorumlusu Burak Kara, yatırımcılara dikkat edilmesi gereken kriterler hakkında önemli ipuçlarını paylaştı. Kara, yatırım yapılması planlanan bölgede konut sektörünün hareketli olmasının önemini vurguladı. Adana’nın yeni Türkmenbaşı olmaya aday illerimiz arasında yer aldığını ifade eden Kara, Şambayat bölgesinin ise hızla gelişecek lokasyonlarının başında geldiğinin altını çizdi.

Yatırım yaparken yatırımların uzun vadedeki kazanımlarının en kapsamlı şekilde düşünülmesi gerektiğini belirten Adason Yönetim Kurulu Üyesi ve Çukurova Bölgesi Sorumlusu Burak Kara, içinde bulunduğumuz dönemdeki döviz dalgalanmaları ve yüksek faizler kısa vadede yatırımcılara cazip gelse de bu dalgalanmaların kısa sürede son bulacağının unutulmaması gerektiğinin altını çizdi. Uzun dönemli yatırım yapmayı düşünenler için arsa yatırımının çok daha risksiz ve karlı bir yatırım olduğunu ifade eden Burak Kara, arsa yatırımı yaparken değerlendirilmesi gereken kriterler hakkında bilgiler aktardı.

Kısa vadede kazanç sağlayan riskli yatırımlar yerine uzun vadede yüksek kazanca odaklanın Merkez Bankası’nın temel amacının istikrar sağlamak olduğunu hatırlatan Kara, sözlerini şöyle sürdürdü; “Döviz dalgalanmaları ve yüksek faiz istikrarı bozan durumlar olduğu için Merkez Bankası çeşitli politikalar ile bu dalgalanmayı asgariye indirmek için çalışıyor. Yatırımcılar açısından dalgalanmalar kısa vadede getiri sağlayabildiği gibi aynı zamanda ciddi riskler içerir ve uzun vadede beklenen yüksek kazanç elde edilemeyebilir. Merkez Bankası’nın politikalarının başarılı olacağına, döviz kurları ve faiz oranlarının düşüşe geçeceğine inanıyoruz. Bu nedenle yatırımcılara dalgalanmaların kısa vadedeki risklerini göze almaktansa, uzun vadede yüksek kazanç sağlayan arsa yatırımını öneriyoruz.” 

Arsa yatırımında fırsat dönemini kaçırmayın

Arsa yatırımının nüfusun arttığı ülkelerde en yüksek getiri sağlayan ana yatırım aracı olduğunu açıklayan Kara, “Arsa yatırımında imara açılacak şehrin genişleme bölgelerini iyi analiz etmek gerekir.  Adana  en kısa zamanda şehirleşmenin yaygınlaşacağı ve yeni Türkmenbaşı olmaya aday illerimiz arasında yer alıyor. Adana’nın Şambayat bölgesi ise hızla gelişecek lokasyonlarının başında geliyor. Orta sürede gelişeceğini söyleyebileceğimiz bölge ise Karahan bölgesi. Bu bölgelerden ufak hisselerle yapılan yatırımlar bile gelecekte en az bir daire olarak yatırımcısına geri dönebilir. Şu anda arsa almak için fırsat dönemindeyiz. Bugün kararsız kalanlar ve arsa yatırımını göz ardı edenler ileride bu fırsatı kaçırdıkları için pişman olabilirler” diye açıklamalar yaptı.

Değer kazanacak bölgeler seçilmeli

Arsa yatırımının en çok kazandıran yatırımların başında geldiğini ifade eden Burak Kara, her yatırım için yapılan fizibilite çalışmasının arsa yatırımı için de mutlaka yapılması gerektiğinin altını çizerek şunları ifade etti; “Yatırımcılara yatırım yapmak istedikleri arsanın getirisini orta, uzun veya kısa vadeli olarak şekillendirmelerini öneriyoruz. Yatırım yapılacak bölge oldukça iyi tanınmalı, mevcut metrekare fiyatları detaylıca araştırılmalı ve daha önceki yıllarda fiyatların nasıl değişkenlik gösterdiği mutlaka iyi analiz edilmeli. Bölgede fiyatları etkileyecek olumlu ve olumsuz etmenler de detaylıca değerlendirilmeli. Arsa yatırımı kısa ve orta vadeli olarak yapılacaksa imar bölgelerine yakın bölgelerde yatırım yapılması avantaj sağlar. Yeni bir bölgenin imara açılacak olması büyük bir fırsat olarak değerlendirilmeli. Uzun vadeli yatırımlar içinse daha çok imar bölgelerinin yakın çevresi değerlendirilebilir. Yatırımcılara arsa yatırımı yaparken bir getiri hedeflemelerini öneriyoruz. Bu hedef doğrultusunda gayrimenkul firmalarına danışılması avantaj sağlar. Zaman faktörüyle her arsa değerlenir, önemli olan daha çok değer kazanılacak bölgeleri seçebilmek ve o bölgelere yönelmek olmalı.” 

Konut sektörü yakından takip edilmeli

Çevre bölgelerdeki ve geçmiş yıllardaki fiyatlar ile bölgede geçmiş yılda yüzdesel olarak ne kadar fiyat artışı olduğunun iyi analiz edilmesi gerektiğini vurgulayan Kara, “Yatırımcılar arsa yatırımı yaparken gelecek yılların fiyat artışının en az geçmiş senelerdeki fiyat artışı oranında olabileceğinden emin olmalı. Bunu değerlendirirken ele alınması gereken en önemli kriterlerin başında bölgenin göç alan ve büyüyen bir şehir olup olmadığı geliyor. Bu çerçevede yatırım yaparken bölgedeki konut sektörü mutlaka yakından takip edilmeli. Taleple desteklenmeden arz edilen konutların çoğunluk gösterdiği bölgelerden kaçınılmalı. Arsanın altyapısı, ulaşımı, yola yakınlığı gibi faktörler arsanın değerini doğrudan etkiler. Altyapısı olmayan ve ulaşımı zor arsalar, ancak uzun vadeli yatırımlar için tercih edilebilir. Kişi başına düşen gelirin yükselme eğiliminde olduğu bölgelerdeki arsa yatırımlarının daha çok kazandırdığı kaçınılmaz bir gerçek” dedi.


Geri Dön