28 / 03 / 2024

Arsal Arısal: Kocaeli'ndeki binalar afet riski altında!

Arsal Arısal: Kocaeli'ndeki binalar afet riski altında!

Dünya Mimarlar Günü dolayısıyla düzenlenen basın toplantısında konuşan Mimarlar Odası Başkanı Arsal Arısal, önemli bir noktaya dikkat çekti. Arısal, kentlerin büyük afet riski altında bulunduğun söyledi



Mimarlar Odası Kocaeli Şube Başkanı Arsal Arısal, düzenlediği basın toplantısı ile Dünya Mimarlık Günü'nü kutladı. Mimarlar Odası Taş Bina'da gerçekleştirilen basın açıklamasında konuşan şube başkanı Arsal Arısal, "Tarihsel süreç içerisinde uygarlık değerlerinin üretildiği kentlerimize kimliksizlik, toplumsal ayrışma ve otoriter süreçler dayatılmaktadır" dedi. 


EKİM SEMPOZYUM AYI OLACAK

Sözlerine Mimarlık Günü hakkında bilgi vererek başlayan Arısal, "Dünya Mimarlık Günü, 5 Ekim tarihinde 'Mimarlık, Bina ve İklim' teması ile uluslararası Mimarlar Birliği'ne bağlı 124 ülkede, yaklaşık 1 milyon 300 bin mimar tarafından kutlanacak. Mimarlar Odası, tüm birimleri ve 50 bini aşkın üyesi ile Dünya Mimarlık Günü'nün olduğu haftayı, Ekim ayı boyunca sürecek olan 'Mimarlık Haftası Etkinlikleri' ile kutlayacaktır" dedi. 


KİMLİKSİZ KENTLER! 

Son 10 yılı aşkın sürede merkezden yerele doğru 'Kentsel Dönüşüm' adlı altında yürütülen operasyonlarla bütün yaşam değerlerinin yok edildiğini öne süren Arsal, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: "Bütün bunlar olurken sosyal, ekonomik ve kültürel kayıplar çığ gibi büyümeye başladı. Tarihsel süreçte uygarlık değerlerinin üretildiği kentlerimize kimliksizlik, toplumsal ayrışma ve otoriter süreçler dayatılmaktadır" açıklamasında bulundu. 


KENTLER AFET RİSKİ ALTINDA

Arısal, sözlerini şöyle tamamladı: "Yaşam çevrelerinin oluşturulması aşamasında; en temel insan haklarından olan sağlıklı ve güvenli bir çerçevede yaşama hakkının korunması; mimarların, merkezi-yerel yönetimlerin, ilgili tüm kurumların ve meslek örgütlerinin ortak sorumluluğudur. Gelinen aşamada küresel ısıma ve afetlere neden olan iklim değişiklerine karşı mücadele hiçbir şekilde yavaşlatılamaz. Dünyamızın ve ülkemizin de içinde bulunduğu bölgemizin ve kentlerimizin büyük afet riskleri altında olduğu, yaşama hakkımızın dahi tehdit edildiği bu zorlu dönemde meslektaşlarımızın ve toplumumuzun Dünya Mimarlık Günü'nü kutluyoruz." 


Muharrem İBRAHİMOĞLU/Kocaeli Gazetesi 


Geri Dön