27 / 04 / 2024

Artvin Cerattepe halkının raporu kesindir!

Artvin Cerattepe halkının raporu kesindir!

Artvin’in Kafkasör Yaylası Cerattepe Mevkii’nde daha önce “Ya Artvin, ya maden” denilerek iptal edilen altın madeni projesi için yeniden hazırlanan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu bilirkişi heyetinden geçti.



Artvin’in Kafkasör Yaylası Cerattepe Mevkii’nde daha önce “Ya Artvin, ya maden” denilerek iptal edilen altın madeni projesi için yeniden hazırlanan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu bilirkişi heyetinden geçti. Cengiz Holding tarafından işletilmek istenen altın madenciliğine karşı 751 kişi ve 61 avukat tarafından Türkiye’nin en büyük çevre davası açılmış ve bu kapsamda 14 Mart’ta bilirkişi keşfi yapılmıştı. 


‘ARTVİN HALKININ YAŞAMSAL KARARI KESİNDİR’

Bilirkişi raporunu gazetemize değerlendiren Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan, “Bu rapora müdahale edildiğini duyduk. Çok uzun süredir rapor gelmiyordu, bundan dolayı endişeliydik. Artvin halkının raporu kesin ve nettir. Artvin halkı burada maden istemiyor. Biz burada madencilik istemiyoruz. Yapılırsa da Artvin’in yok oluşu demek. Bilim insanlarının ve Artvin halkının bildiği gerçekler çöpe atılamaz. Biz bu yeni raporu tanımıyoruz” dedi. Daha önceki bilirkişi raporlarında madencilik olmayacağının söylendiğini belirten Karahan sözlerini şöyle sürdürdü: “Baskı var hukuk üzerinde. Hukuk devletinde olmaması gereken bir şey. Raporu ayrıntılı ele alalım, ardından itirazlarımızı yapacağız.”




Artvin Cerattepe halkının raporu kesindir!


‘YARGI BASKI ALTINDA’

Yeşil Artvin Derneği avukatı Bedrettin Kalın da, “Bilimsel niteliği olan bir rapor değil. ÇED raporlarından bölümler alarak hazırlanmış bir rapor. Arazi üzerinde gösterdiğimiz hiç birşeyden bahsedilmemiş. Önceki bilirkişiler ‘Ya artvin ya maden’ niye demişler, onların dediği eksiklikler yeni ÇED raporunda giderilmiş mi? Bunlara ilişkin tatmin edici bir açıklama yok bilirkişi raporunda” dedi.



Artvin Cerattepe halkının raporu kesindir!


Cerattepe’de maden yapılamayacağına karar veren hakimlerin sürgün edildiğine de değinen Kalın, “2 hakim daha önceki karar verildiğinde gitmişti, son hakim de son çıkan kararname ile gönderildi. Bu yapılanlar hukuk adına utanç verici” diye konuştu.


Kalın sözlerini şöyle sürdürdü: “Çok net ve açık bir şekilde biliyoruz ki yargı organları, bilirkişiler ve adalet sistemi başlı başına bir baskı altında. Dolayısıyla buradan adalet beklemiyoruz. Elimizde bir yargı kararı zaten var. Bize göre önceki iptal kararı halen geçerli bir karardır. İtirazlarımızı yapacağız. Dolayısıyla süreç devam ediyor, biten bir şey yok.”



Eylem NAZLIER/Evrensel


Geri Dön