27 / 04 / 2024

Hane halkının konut kredisi borcu yüzde 12.8 arttı!

Hane halkının konut kredisi borcu yüzde 12.8 arttı!

Finansal İstikrar Raporu'na göre, hane halkı bankalara 644.6 milyar TL, finansman şirketlerine ise 10.5 milyar TL borçlu. Hane halkının 236 milyar TL'den fazla konut kredisi borcu bulunuyor ve konut kredisi borçları bir yılda yüzde 12 arttı!



Koronavirüsü salgınının yarattığı fırtınalı ortama 32.2 milyon kişi 709 milyar TL borçla girdi. Nisan itibarıyla görülen kredi patlamasıyla hane halkının borç yükü alarm verici düzeye ulaşıyor. Kişi başı ortalama borç 22 bin lTL'yi aşıyor. 

Sözcü'den Mehtap Özcan Ertürk'ün haberine göre; karantina sürecinde bankalara olan 709 milyar TL tutarında kredi ve kredi kartı borcu ile giren ailelerin yükü salgınla birlikte daha da büyümeye başladı. 

Türkiye'de 32.2 milyon vatandaşın borçlarının yüzde 90.9'u bankalara, kalanı ise finansman şirketleri, Toplu Konut İdaresi (TOKİ) ve varlık yönetim şirketleri arasında dağılım gösteriyor. Kişi başı ortalama borç ise 22 bin TL'yi aşıyor. 

Son olarak kamu bankaları düşük faizli konut, taşıt, ihtiyaç ve turizm paketlerini duyurdu. İzlenen bu politika hane halkı borçlarının önümüzdeki haftalarda da artacağını belirtiyor. 

Finansal İstikrar Raporu'na göre, hane halkı bankalara 644.6 milyar TL, finansman şirketlerine ise 10.5 milyar TL borçlu durumda. TOKİ'nin ise ailelerden 24.7 milyar TL alacağı bulunuyor. Ailelerin 307.5 milyar TL ile en çok ihtiyaç kredisi borçları mevcut. 

Toplam borcun yüzde 43'ü, bir yılda yüzde 34.3 oranında artan ihtiyaç kredisinden meydana geliyor. Sonrasında 236 milyar TL'den fazla olan konut kredisi borçları bulunuyor. Ailelerin konut kredisi borcu bir yılda yüzde 12.8 oranında arttı. 

Konut fiyatlarında faiz indirimi fırsatçılığı!

0,64 faizle konut kredisi veren bankalar!


Geri Dön