26 / 04 / 2024

Artvin Kamilet Vadisi’ne yeni HES projesi!

Artvin Kamilet Vadisi’ne yeni HES projesi!

Artvin İl Genel Meclisi, Kamilet Vadisi’nde bir HES yapımına daha izin verdi. Kamilet Vadisi üzerinde HES yapımına izin verilmesinin hemen ardından MNG Holding, atağa geçti.



Artvin’de Arhavi ilçesinde 11 bin bitki türüyle Türkiye’nin en zengin biyolojik çeşitliliğine sahip havzası olan Kamilet Vadisi’nde, üç yıldır yapımı devam eden Kavak HES projesinin yanı sıra, geçtiğimiz günlerde Artvin İl Genel Meclisi, bir HES yapımı için daha izin verdi. Kamilet Vadisi üzerinde HES yapımına izin verilmesinin hemen ardından zaman kaybetmeden işe koyulan MNG Holding, doğayı tahrip etmeye başladı. Kamilet Vadisi’nin Arhavi’nin en önemli doğal değerlerinden olduğunu söyleyen Arhavi Doğa Koruma Derneği, MNG firması tarafından Orta HES Projesi’ne ulaşım yolu yapılması amacıyla Kamilet Vadisi’nin tahrip edilmeye başlandığını belirtti. Platform, Arhavili iş adamı Mehmet Nazif Günal’ın doğup büyüdüğü Kamilet Vadisi’ni üç kuruş para uğruna tarumar ettiğini dile getirerek şöyle devam etti: “MNG tarafından Orta HES Projesi’ne ulaşım yolu yapılmasına 2014 yılı Haziran ayında başlanmış ve o dönemde yapılan müdahaleler sonucunda yol inşaatı imar planı olmadan yapılamayacağı gerekçesi ile durdurulmuştu. Aradan geçen zaman içerisinde Orta HES Projesi’ne ulaşım yolu için imar planı yapıldı. Bu plan Arhavili İl Genel Meclis üyesi Hakkı Aytolan’nın yöresine ihanet eden oyu ile Artvin İl Genel Meclisi’nde kabul edildi” dedi.


Kamilet Vadisi korunmalı


Platform, Orta HES ulaşım yolu imar planının iptali için Rize İdare Mahkemesi’nde iptal davası açılmasına rağmen mahkemenin değişen yeni heyeti bilirkişi incelemesi yapılmadan “Proje hakkında ÇED Olumlu kararı vardır. Öyle ise imar planı da imar mevzuatına uygundur” şeklinde bir gerekçe ile davayı reddettiğini aktardı. Arhavi Doğa Koruma Platformu, Rize İdare Mahkemesi’nin bu kararı sonrasında Mehmet Nazif Günal’ın vadide daha önce yayla yolu diye sahtekarlıkla yapmaya çalıştığı yol inşaatına şimdi HES yolu diye tekrar başladığını kaydetti. Platform, “Böylece 2011 yılında yapılan sahtekarlık da belgelenmiş oldu” dedi. Arhavi Doğa Koruma Platformu, “Kamilet Vadisi korunarak tüm insanlığa bakir hali ile dinlenme, organik balcılık vb. hizmet etmeye devam etmelidir. Vadi hakkında Artvin Çoruh üniversitesi ve Karadeniz Teknik Üniversitesi tarafından hazırlanan, vadinin endemik türlere ev sahipliği yaptığı ve mutlaka koruma altına alınması gerektiği yönünde raporlar bulunmaktadır. Kamilet Vadisi’nin koruma altına alınması için yapılan başvurular yıllardır maalesef Arhavi’den bazı hain muhtarların verdiği dilekçelerin de etkisi ile sonuçlandırılmamıştır” diye belirtti.




Özgür Gündem


Geri Dön