19 / 04 / 2024

ASKİ Kapalı Spor Salonu ve Sosyal Tesisi alanı hakkında şok iddia!

ASKİ Kapalı Spor Salonu ve Sosyal Tesisi alanı hakkında şok iddia!

Zihni Aldırmaz'ın döneminde yapılan yanlışı düzeltmeyen Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, yasada olmayan 'spor parkı' diye bir kavram üreterek yanlışa devam etti



Adana'da "adrese teslim ihale" ile yapımına başlanan ASKİ Kapalı Spor Salonu ve Sosyal Tesisi'nin bulunduğu alanın imar planına yeşil alan olarak işlenmesine rağmen yasalara aykırı biçimde önce ASKİ İdare Hizmet Binası ardından da kapalı spor salonuna dönüştürüldüğü ortaya çıktı. Zihni Aldırmaz döneminde yapılan yanlışa son vermesi gereken  Adana  Büyükşehir Belediye Başkanı MHP'li Hüseyin Sözlü, yanlışı bir adım daha öteye götürdü. Başkan Sözlü, yasa ve yönetmeliklerde olmayan 'spor parkı' diye bir kavram üreterek yeşil alan gaspına devam etti. Adana Büyükşehir Belediyesi, Yurt Mahallesi'nde 1989 yılında yaptığı arazi ve arsa düzenlemesiyle bütün parsellerden yüzde 35 kesinti yaparak 38 bin 556 metrekarelik alanı yeşil alan olarak imar planına işledi. Dönemin Büyükşehir Belediye Başkanvekili Zihni Aldırmaz, Kasım 2010 tarihinde bu alanın 4 bin 472 metrekaresinin ASKİ İdari Hizmet Alanı olması için Büyükşehir Belediye Meclisi'nden imar değişikliği yapmasını istedi. 


YANLIŞLAR SİLSİLESİ 

İlgili komisyonlarda görüşülen teklif Şubat 2011'de meclis gündemine alındı. Komisyonlar, imar değişikliği teklifine karşı çıkmasına rağmen meclis, yeşil alanın yüzde 5'lik kısmında yapılaşmaya olanak tanıyan değişikliği kabul etti. Bu yanlışı çözmesi gereken Başkan Hüseyin Sözlü, çözüm yerine Eylül 2014'de aldığı meclis kararıyla 38,5 dönümlük parkın tamamını ASKİ'ye tahsis etti. Ancak bu karar Nisan 2015'de iptal edildi ve sadece 5 dönümlük alan ASKİ'ye verildi. Daha önce ASKİ'ye verdiği parkı geri alıp bir bölümünü tahsis eden MHP'li Başkan bu kez 38,5 dönümlük alanı 'spor parkı' olarak ilan etti. Hiçbir yasa ve yönetmelikte bulunmayan 'spor parkı' kavramını Büyükşehir Belediye Meclisi de yasaları hiçe sayarak kabul etti. Meclis'in aldığı bu kararın yasalara aykırı olduğu gerekçesiyle eski İmar Dairesi Başkanı Murat Çelik tarafından yürütmeyi durdurma istemiyle dava açıldı. Son kararı Adana 3'üncü İdare Mahkemesi verecek. 


YASA NE DİYOR?

Mekânsal Planlar Yapım Yönetmeliği'nin Gösterim (lejand) teknikleri başlıklı 10'uncu maddesinde "(3) Gösterim listesine ilişkin teklif niteliğinde olan, öznitelikler ve kodlamalar ile planların özelliği gereği ihtiyaç duyulacak gösterim tür ve tipi Bakanlıkça değerlendirilerek uygun görülen gösterimler, Bakanlığın internet sayfasında ilan edilir. Bakanlıkça ilan edilmeyen gösterim planlarda uygulanamaz" deniliyor.


Sabah Güney


Geri Dön