25 / 04 / 2024

Asrın Projesi Marmaray, Üsküdar'ı zengin edecek!

Asrın Projesi Marmaray, Üsküdar'ı zengin edecek!

Açılışına günler kalan Marmaray, geçtiği bölgelerdeki ekonomiyi de belirlemeye başladı. Üsküdar'da işyerlerinin kiraları artarken bölge esnafı planlarını günlük 70 bin kişiyi buraya taşımasını bekledikleri Marmaray'a göre yapıyor...



Açılışına günler kalan Marmaray, geçtiği bölgelerdeki ekonomiyi de belirlemeye başladı. Üsküdar'da işyerlerinin kiraları artarken bölge esnafı planlarını günlük 70 bin kişiyi buraya taşımasını bekledikleri Marmaray'a göre yapıyor.


29 Ekim Salı günü saat 15.00'te Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün katılımıyla açılacak olan Asrın Projesi için geri sayım devam ederken  Marmaray  istasyonlarının bulunduğu bölgeler de şimdiden canlanmaya başladı. Özellikle Üsküdar Meydan'da bulunan işyerleri planlarını Marmaray'a göre yapıyor. Bölge esnaf, yaklaşık 10 yıldır süren çalışmalarda işlerin düşüşünden şikayet ederken Marmaray ve Üsküdar-Sancaktepe metrosunun tamamlanmasıyla eski günlere döneceklerine hatta daha da iyi günlerin kendilerini beklediğini söylüyor.


BİRKAÇ AY BAKACAĞIZ


Üsküdar Meydanı'nda bulunan Marmaray istasyonu ve 2015'te bitmesi planlanan Üsküdar-Sancaktepe metrosu sayesinde Üsküdar'a günlük 70 bin kişinin gelmesi bekleniyor. Gelenlerin işleri canlandıracağını ifade eden Saygın İskender'in müdürü Remzi İnce, projenin başlamasıyla yüzde 30'lara kadar düşen işlerin bölgedeki meydan düzenlemeleriyle yeniden artmasını beklediklerini söyledi. Hakimiyet-i Milliye Caddesi'nde trafik düzenlemesi yapılmasını beklediğini söyleyen İnce gibi Marmaray'ın komşusu Has Simit'in yetkilisi Hayrettin Çınar da işlerin artmasını bekleyenlerden. Çınar 'Buraya gelenlerin zaman geçirmek için mağazalara gitmesini ya da yemek yemek için bizim gibi dükkanlara gelmesini bekliyoruz. Birkaç ay deneme yapacağız talebi karşılayamıyorsak dükkanı büyüteceğiz ve ürün çeşitliliğini arttıracağız. İlk birkaç ay çok önemli' diyor.


2-3 YILDA ESKİ GÜNLERE DÖNERİZ


Marmaray'dan önceki cirolarını zam yapmalarına rağmen son yıllarda zor yakaladıklarını belirten Baler Kebap yetkilisi Ökkeş Beyaz da işlerin artacağı beklentisini taşıyor. Üsküdar'ın en önemli çarşılarından Ardahan Çarşısı Derneği Yönetim Kurulu Üyesi İshak Doğan ise iyileşmenin birkaç yıl süreceğini söyleyenlerden. Üsküdar'daki alışveriş kültürü ve mağazacılık anlayışının değişmesi gerektiğini söyleyen Doğan '2-3 yıl sonra gerçekten Marmaray'dan ekmek yemeye başlarız. İnsanları Üsküdar'da gezmeye, alışveriş yapmaya itecek bir şey lazım' diyor.


Yeni slogan 2 kıta 4 dakika


'Asrın Projesi' Marmaray, 29 Ekim'de gerçekleştirilecek açılış öncesi 'Hayaldi gerçek oldu', '2 kıta 4 dakika' ve 'Günde 1 milyon yolcu' gibi çeşitli sloganlarla kamuoyuna tanıtılacak. Marmaray, Cumhuriyet'in ilanın 90. yılının kutlanacağı 29 Ekim 2013'te Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından hizmete açılacak. Hizmete alınması için geri sayımın sürdüğü Marmaray'ın açılışı dolayısıyla hazırlanan 35 saniyelik reklam filmi, 26 Ekim Cumartesi günü televizyonlarda yayınlanmaya başlanacak. Marmaray, şehirlerarası yollar, tünel girişleri, otoyollar ve köprülerdeki ışıklı tabelalarda, mavi zemin üzerine yazılan 'Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla Marmaray hizmete giriyor', 'Hayaldi gerçek oldu', 2 kıta 4 dakika' ve 'Günde 1 milyon yolcu' gibi sloganlarla tanıtılacak. Söz konusu sloganlar, Haydarpaşa Garı ile Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren hattındaki trene de yansıtılacak. Bazı şehirlerde de billboardlarda söz konusu projenin açılışı ile yapım sürecindeki çalışmalara yönelik fotoğraflara yer verilecek. Açılış töreninin gerçekleştirileceği 29 Ekim Salı günü ise gazetelerde Marmaray'a ilişkin ilanlar yayımlanacak.


Tabandan 11 tüp tünel birleştiriyor


Asya ve Avrupa'yı birbirine bağlayan Marmaray, Ayrılıkçeşme'den Kazlıçeşme'ye kadar tamamı yerin altında olan 13,6 kilometrelik bir güzergahtan oluşuyor. İstanbul Boğazı'nın tabanına yerleştirilen 11 tüp tünel bulunan, iki kıtayı denizin 60 metre altından birleştiren dünyadaki tek proje olan Marmaray'da, 24 saat esasına göre vardiyalı olarak binlerce işçi ile 1343 teknik uzman ve mühendis çalıştı. Marmaray Projesi, üçü yer altında olmak üzere 5 istasyondan oluşuyor. Marmaray'ın ilk istasyonu Ayrılıkçeşme, Kadıköy-Kartal-Kaynarca metro hattıyla entegre olacak. Açılış töreninin yapılacağı Üsküdar İstasyonunu, İstanbul Boğazı'nda ilk tüp geçit çalışması olan Çini pano ile İstanbul'a Üsküdar'dan bakışın yer aldığı seramik pano süsleyecek. Projenin son istasyonu olan Kazlıçeşme ise İstanbul'un simgesi erguvanlarla renklendirilecek ve kaz motifleriyle süslenecek.


13 milyon saat tasarruf edilecek


Her iki yakadaki banliyö hatlarının devreye alınmasıyla Gebze ve Halkalı arası 105, Bostancı ve Bakırköy arası 37, Söğütlüçeşme ve Yenikapı arası 12, Üsküdar ve Sirkeci arası 4 dakika olacak. Gebze-Halkalı banliyö hattının da hizmete girmesiyle Gebze-Halkalı arasında 2-10 dakikada bir sefer yapılacak ve bir yönde saatte 75 bin yolcu taşıma kapasitesi sağlanacak. Boğaz köprülerinin trafik yükü hafifleyecek. Tüm sistemin hizmete açılacağı yıl, zamandan elde edilecek toplam tasarrufun ise yaklaşık 13 milyon saat olacağı hesaplandı. Kent ulaşımı içinde raylı sistemlerin payını artıracak ve İstanbul'un trafik sorununu önemli ölçüde azaltacak Marmaray, İstanbul-Ankara Yüksek Hızlı Tren Hattı'nın yanı sıra İstanbul Metrosu'na da bağlanacak.


Günde 1 milyon yolcu


Marmaray'da tek yönde saatte 75 bin, günde ortalama 1 milyon 200 bin yolcu taşınması hedefleniyor. Marmaray'da yolculuk süresi, Gebze ve Halkalı arası 105 dakika, Bostancı ve Bakırköy arası 37 dakika, Söğütlüçeşme ve Yenikapı arası 12 dakika, Üsküdar ve Sirkeci arası 4 dakika olacak. Ağustosta test sürüşlerine başlanan Marmaray'ın işletmesi, açılışının ardından TCDD Genel Müdürlüğüne devredilecek.


Esnaf istemedi meydan projesi rafa kalktı


Üsküdar Belediyesi tarafından esnafa sunulan trafikten arındırılmış, geniş Üsküdar meydanı projesi, esnafın Marmaray istasyonu içinde yer alan geniş alana taşınmak istememesi sonucu şimdilik rafa kalktı. Belediye, şimdi Üsküdar'a gelenleri burada tutacak, alışverişe yöneltecek 'Marka cadde' için çalışıyor. Marka caddede Üsküdar'ın aksine geniş işyerleri ve önemli markaların mağazalarının yer alması planlanıyor.


Kazılardan çıkan eserler sergilenecek


Marmaray çalışmalarında yapılan arkeolojik kazılarda 35 binin üzerinde tarihi eser ile 13 batık gemi çıkarıldı. Ardından başlatılan kazılarda İstanbul'un tarihine ışık tutacak birçok eser gün yüzüne çıkartıldı. Bu tarihi değerler, Yenikapı 100 ada olarak nitelendirilen bölgede kurulacak Arkeopark'ta ve Marmaray müzesinde sergilenecek.


Behlül Çetinkaya/ Yeni Şafak Gazetesi


Geri Dön