26 / 04 / 2024

Astana'da Türk Dünyası Kültür Merkezi açıldı

Astana'da Türk Dünyası Kültür Merkezi açıldı

Kazakistan'ın başkenti Astana'da Türk Dünyası Kültür Merkezi açıldı



Açılışta konuşan Türkiye'nin Astana Büyükelçisi Atilla Günay, Türk dünyasının birlik içinde daha güzel günlere doğru ilerlediğini söyledi.

Cumhuriyetin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün "Bir gün Sovyetler Birliği tarihe karışacak. O zamana bizim hazırlıklı olmamız lazım. Türk dünyasındaki kardeşlerimize elimizi uzatmamız lazım" dediğini hatırlatan Günay, Atatürk'ün vasiyetine sahip çıktıklarını belirtti. Günay, "Atatürk, bugünleri o günden görmüştür ve biz bugün onun vasiyetini yaşatmaya çalışıyoruz" dedi.

Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi (TİKA) Kazakistan Koordinatörü Ömer Kocaman da konuşmasında, 8. Cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal'ın Türk ülkelerinin bağımsızlığını kazanmasının hemen ardından kurulması için talimat verdiği TİKA'nın, Türk devletlerinin işbirliği ve kalkınması için önemli faaliyetlerde bulunduğunu anlattı.

Kocaman, Türk Dünyası Kültür Merkezinin sadece Kazakistan için değil, diğer Türk devletleri açısından da önemli olduğunu söyledi.

Türk Dünyası Kültür Merkezinde 15 bilgisayar bulunduğu, bu sayının en kısa zamanda 20'ye çıkarılacağı, uydu yayınları aracılığıyla Türk televizyonlarının izlenebildiği ve merkezin binlerce yazılı dokümanla Türk dünyasıyla ilgili araştırma yapmak isteyenlere fırsat oluşturduğu belirtildi.
AA


Geri Dön