24 / 04 / 2024

Ataköy Baruthane arazisindeki inşaat projesi iptal edildi!

Ataköy Baruthane arazisindeki inşaat projesi iptal edildi!

Baruthane arazisi olarak bilinen Ataköy’deki 60 dönümlük alandaki 7 bloklu olarak planlanan inşaat projesi iptal edildi. Toplu Konut İdaresi Başkanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Ataköy'deki bu araziye dev park yapacak..



Yoğun yapılaşma nedeniyle yıllardır tartışılan İstanbul Ataköy sahilindeki plajları yeniden canlandırmak için harekete geçeb Hükümet ilk olarak İstanbul'un en değerli arazisi olan Ataköy'deki Baruthane arazisini vatandaşa açıyor. 

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Ataköy'deki 60 dönümlük araziye dev park yapacak. TOKİ, 2010'da inşaat projesi yapılması için ihaleyle Çelebican şirketine verilen arazideki projeyi iptal etti. 60 dönümlük arazi yeşil alan oldu.

Sabah Gazetesi'nde yer alan habere göre, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne 25 yıllığına kiralanan araziye dev park yapılacak. Tarihi mekânlar da restore edilecek. TOKİ, akabinde Ataköy'de Galeria'dan Aya Mama deresine kadar olan 3 kilometrelik sahil şeridini de halkın kullanımına tesis edecek. Sahildeki izinsiz binalar yıkılacak, buralara plajlar kurulacak. Bugünkü değeri 2 milyar TL'yi bulan arazide padişahların kahve içtiği Baruthane Kulesi de bulunuyor. 

Ataköy Baruthane arazisindeki inşaat projesi iptal edildi!

SÖZLEŞME FESHEDİLDİ


TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan'ın SABAH'a arazinin geçmişiyle ilgili verdiği bilgilere göre, arazi 2010'da  TOKİ  tarafından ihaleye çıkarıldı. İrtifak hakkı 49 seneliğine yıllık 6 milyon TL kira bedeliyle Çelebican İnşaat'a verildi. Firma arazide toplam 7 bloktan oluşan inşaat yapacaktı. İnşaat için kamyonlar araziye girdi, kazıklar çakıldı. Şirket, ihaleden sonra geçen 8 yılda 2 milyon TL inşaat alanına harcama yaptı, 40 milyon TL de kira bedeli ödedi. Ancak geçtiğimiz sene kira ödemelerini yapmayınca TOKİ sözleşmeyi feshetti.

Ataköy Baruthane arazisindeki inşaat projesi iptal edildi!

25 YILLIĞINA İBB'YE KİRALANDI


İki hafta önce İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ile protokol imzalandığını belirten TOKİ Başkanı Ergün Turan, "Burayı 25 yıllığına İBB'ye kiraladık. Belediye buraya park, yürüme alanları, iskele ve yeşil alan yapacak. Burası vatandaşların kullanımına açılacak. Bu yıl içinde park tamamlanacak. Belediye iştiraklerinden bir şirket burayı işletecek. Herhangi bir gelir oluşursa onun yüzde 50'si idareye kalacak" dedi. Projeyi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunduklarını ifade eden Turan, "Sayın Cumhurbaşkanımızın da desteklediği projemizi en kısa zamanda gerçekleştireceğiz" diye konuştu.

Ataköy Baruthane arazisindeki inşaat projesi iptal edildi!

BU BİR ZİHNİYET DEĞİŞİKLİĞİDİR


Ataköy sahillerine inşaat izninin 1991'de verildiğini hatırlatan Turan, "Bu alan 2010'daki imar izniyle ihale edilmişti. Arazinin üzerindeki inşaat planını uygulamaktan vazgeçtik. Burada inşaat yapılsa devlet milyarlar kazanırdı. Ancak devlet burada bir irade gösteriyor. Bu esasında bir zihniyet değişiminin yansımasıdır " dedi.

Ataköy Baruthane arazisindeki inşaat projesi iptal edildi!

TARİHİ BİNALAR RESTORE EDİLECEK


Turan, arazideki tarihi binaların restore edileceğini söyleyerek "Ataköy sahilindeki arazi dışındaki sahil bandının kullanım hakkı idaremize aittir. İstanbullu vatandaşlarımız Baruthane'den sahile uzanan yaklaşık 3 kilometrelik bir bant içerisinde denize girebilecek. Bunun için sahil yolunu yeniden düzenleyeceğiz" dedi.

PADİŞAHLARIN KAHVE İÇTİĞİ KULE


Tarihi önemi de büyük olan arazide, Osmanlı Devleti'nin en büyük ve en modern baruthane tesisleri bulunuyordu. Makriköy Baruthanesi Kanuni Sultan Süleyman devrinin ünlü defterdarı İskender Çelebi'nin arazisi üzerine 1700'li yıllarda inşa edilmişti. Bir ucu Zuhuratbaba tarafına öteki ucu Aya Mama deresine kadar uzanan uçsuz bucaksız tesislerden bazıları hâlâ duruyor. Deniz kıyısındaki Baruthane Kulesi, 1792'de dinlenme köşkü olarak III. Selim tarafından yaptırılmış. Seyir kulesi, III. Selim, II. Mahmut ve Abdülmecid'in baruthane ziyaretleri sırasında çıkıp oturdukları, kahvelerini içtikleri bir yerdi. Proje alanı Osmanlı Dönemi'nde, Markiköy'de, Osmanlı Defterdarı İskender Çelebi Bahçesi olarak anılıyordu.
 


Geri Dön