26 / 04 / 2024

Ataköylü yürüdü TOKİ ihaleyi yaptı!

Ataköylü yürüdü TOKİ ihaleyi yaptı!

Ataköylüler ile TOKİ arasında uzan zamandır gerilime neden olan sahil şeridinde çok hızlı gelişmeler yaşanıyor



Pazar günü Ataköylüler "yeşiline ve sahiline sahip çık" sloganı ile yürüyüşe çıktı. Bu yürüyüşün nedeni dün gerçekleştirilecek olan ihalelerdi. TOKİ, tepkilere rağmen sahil şeridindeki üç arazide ihaleye çıkmasıydı.
Birisi kiralama, diğer ikisi satış yolu ile 137 dönüm araziyi  TOKİ  ihale etti. Sahil şeridi için Ataköylülerin ne yapacağı merak konusu.

Toplu Konut İdaresi'nin uzun zamandan beri satmak istediği Ataköy sahil şeridindeki  iki parselli arazisinin ihalesine 4 teklif geldi. İki yıl önce Ataköy Sahilinde 124 bin 980 metrekarelik araziyle 850 milyon TL veren Sinpaş, hasılat paylaşımı yöntemiyle satışa çıkarılan arsaya da en yüksek kurum payını veren firma oldu. Sinpaş, ihalede 343,2 milyon TL ile TOKİ'ye en yüksek teklifi verdi.

Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ), Ataköy sahil şeridindeki arazinin hasılat paylaşımı yöntemiyle satışı için düzenlediği ihalenin ilk oturumunda Sinpaş, Nurol GYO-Nurol İnşaat, Özyazıcı İnşaat ve Metal Yapı olmak üzere 4 firma teklif verdi. İlk aşamada, TOKİ'ye en yüksek teklifi, 343,2 milyon lira ile Sinpaş Yapı önerdi. Firma, arsada uygulayacağı projeden toplam 858 milyon liralık gelir elde etmeyi öngörürken, TOKİ'ye bunun 343,2 milyon lirasını arsa payı olarak ödemeyi taahhüt etti.

Nurol Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı AŞ ve Nurol İnş ve Tic. AŞ İş ortaklığı ise arsa üzerinden 1 milyar 90 milyon 219 bin liralık proje uygulanmasını öngörmelerine karşın, idareye önerilen arsa payı 327 milyon 65,8 bin lirada kaldı. İhalede, Özyazıcı İnşaat toplam 666 milyon 636 bin lira proje satış geliri üzerinden TOKİ'ye 233 milyon 322,6 bin lira önerdi. İhaledeki dördünce teklif ise Metal Yapı&Zincir Yapı ortak girişiminden geldi. Ortaklık 660 milyon liralık toplam hasılat üzerinden TOKİ'ye 198 milyon lira gelir payı teklif etti.

TOKİ tarafından yapılacak değerlendirme sonucunda teklifleri uygun bulunan firmalardan 16 Temmuz'da son teklifleri alınacak.

Arsa bir türlü satılamadı TOKİ, özellikle Ataköy halkının satışına karşı çıktığı arsayı daha önce birkaç kez satışa çıkarmış, uygun teklif gelmediği için ihaleleri iptal etmişti. Arsa, ilk kez hasılat paylaşımı yöntemi ile satışa
çıkarıldı.

TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamalarda daha önce "halka rağmen bir iş yapma peşinde olmadıklarını" vurgularken, yaklaşık 40 yıldır halka kapalı olan ve kamu yararına olmayan işler için kullanılan alanı, hem halk hem devlet yararına değerlendirmek istediklerini söylemişti.

Sinpaş'ın arazisi
Toplu Konut İdaresi (TOKİ), açık artırmayla satışa çıkardığı Bakırköy-Ataköy sahil şehrindeki 124 bin 980 metrekarelik arsasına 2008 yılında 850 milyon YTL ile en yüksek teklifi veren Sinpaş-Kat Turizm Gayrimenkul İnşaat almıştı. Şirket, ihale bedelini, yüzde 20'si peşin olmak üzere 24 ay vade ile ödeyeceğini TOKİ'ye bildirdi. Sinpaş Grubu Başkanı Avni Çelik, "Piyasalar biraz karışık olmasaydı, daha farklı bir ödeme düşünecektir. Ama dolar bir dengesizlik içinde. Yüzde 20 peşinatımızı ödeyip 3 ay, 6 ay bekleyeceğiz. O dönemde periyodik olarak taksitlerimizi ödemeye devam edeceğiz'' dedi. İki tarafına sahil bandı bırakılacak Şartname uyarınca arsanın iki yanından sahile kadar iki yol bandı ayrıldığını ayrıca sahil kıyısından da yaklaşık 30 dönüm bölgenin halka açık alan olarak bırakılacağını anlatan Bayraktar, buna ilişkin arazi terklerinin yapıldığını, kullanıma ilişkin şerhlerin konulduğunu açıklamıştı.

Şartnameye göre halka açık olacak olan kıyı sahil bandına ulaşım için imar plan paftasında belirtilen, 564/161 no;lu parsel üzerinde irtifak hakkı tesis edilerek, 12 metrelik 2 bin 307,76 metrekare alan ile 564/162 no;lu parsel üzerinde yine kıyı sahil bandına ulaşım için ayrılan yaklaşık 4 bin 100 metrekarelik alan, halka açık park ve geçiş alanı olarak tesis edilecek şekilde gerekli tüm imalatların ve düzenlemelerin yapılması şartı aranacak.

Birde kiralama ihalesi yapıldı
Bugünkü satış ihalesinden başka TOKİ birde üzerinde tarihi eserlerin yer aldığı İstanbul/Bakırköy/Zeytinlik 564 ada 160 no'lu taşınmazı da kiralama ihalesine çıkardı.  Üzerinde bulunan tescilli tarihi yapıların aslına uygun restorasyonu ile tescilli anıt ağaçların korunması şartı ile 49 yıllığına kiralama ihalesine ise tek teklif Çelebican İnşaat ve Otelcilik'ten geldi. Çelebican İnşaat ve Otelcilik Baruthane arazi olarak bilinen arazi için yıllık 6 milyon TL kiralama
ihalesi teklif etti. Bu arazinin pazarlık ve son oturumu ise 16 Temmuz'da gerçekleşecek.

 


Geri Dön