24 / 04 / 2024

Ataşehir Belediyesi Ümraniye'den Finans Merkezi'nin devrini istiyor!

Ataşehir Belediyesi Ümraniye'den Finans Merkezi'nin devrini istiyor!

“Finansın merkezi Ataşehir'e taşınıyor" sloganı ile reklamı yapılan Uluslararası İstanbul Finans Merkezi projesinde adres krizi yaşanıyor. Merkezin inşa edildiği Barbaros Mahallesi, Ataşehir Belediyesi'nin sınırlarına dahil edildi ancak 2009 yerel seçimle



İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve İstanbul Valiliği’nden yasaya aykırı şekilde yapılan devrin düzeltilmesini isteyen Ataşehir Belediyesi sonuç alamayınca idare mahkemesine başvurdu.

2008 tarihli 5747 sayılı yasanın yürürlüğe girmesi ile kurulan Ataşehir Belediyesi, tartışmaya neden olan Barbaros’un da yer aldığı 17 mahalleden oluşturuldu. Yerel seçimlerden önce finans merkezinin inşa edildiği Barbaros Mahallesi’nin 0-4 Karayolu’nun kuzeyinde kalan, 650 dönümlük arazinin yer aldığı kısım, İBB’nin idari sınırları gösteren haritasında Ümraniye sınırları içine sokuldu.

Ataşehir Belediyesi, 30 Nisan 2010’da İBB’ye başvurarak yasadan önce Kadıköy sınırları içinde yer alan, yasa yürürlüğe girince tamamı Ataşehir’e dahil edilen Barbaros Mahallesi’nin haritalarda Ümraniye sınırları içinde gösterildiği belirterek ilçe sınırlarının yasaya uygun şekilde düzeltilmesini istedi. İstanbul Valiliği Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü’ne de durum bildirildi ve görüş istendi. Ancak bir sonuç alınamadı.

Sınır karayolu
Ümraniye Belediyesi, 22.07.2008 tarihli meclis kararında adres bilgi çalışmaları sırasında alanın Ümraniye Site Mahallesi’nde gösterildiğini belirterek kendini savundu. Ümraniye Belediyesi yazışmalara verdiği yanıtta yasaya göre Atatürk Mahallesi’ni E-80 Karayolu ile 0-4 Karayolu’nun kuzeyinde kalan bölümün ilçelerine katıldığını ifade ederek “Atatürk Mahallesi'nden 0-4 Karayolu geçmediğinden tarif edilen alan, Barbaros Mahallesi 0-4 Karayolu ile Atatürk Mahallesi E-80 Karayolu’nun kuzeyinde kalan kısımlarının olduğu anlaşıldığından başkanlığınızın bu alanda plan yapma ve uygulama yetkisinin bulunmadığı belirtilmiştir” dedi.

Hizmet aksadı
Ataşehir Belediyesi 8 Temmuz 2011 tarihinde bu kez İstanbul Valiliği İl İdare Kurulu Müdürlüğü’ne başvurarak yaşanan süreci anlattı ve ortaya çıkan sınır uyuşmazlığının belediye hizmetlerini aksattığını, bu bölgede yatırım yapılamadığını kaydetti. Barbaros Mahallesi’nde ikamet eden yurttaşların 2009 yerel seçimlerinde, anayasa referandumunda ve 2011 genel seçimlerinde Ataşehir sınırları içinde oy kullandığına dikkat çekildi. Ümraniye Belediyesi’ne sehven devri yapılan alanın Ataşehir’e devri için gerekli işlemlerin yapılması istendi. Başvurularına yine yanıt alamayan Ataşehir Belediyesi, 14 Ekim 2011’de tekrar valiliğe yazı yazdı. Bakanlar Kurulu'nun tartışmalı alanın Ataşehir sınırları içinde olduğunu gösteren kararına yer verilen yazıda, ilçe sınırları ile ilgili uyuşmazlık sürerken alanda Ümraniye Belediyesi’nin yapı ruhsatı tesis ettiği belirtildi. Yasaya göre Ataşehir sınırları içinde yer alan ancak Ümraniye Belediyesi’ne kadastral devri yapılan Barbaros Mahallesi’nin geri verilmesi talep edildi.

Özlem Güvemli/Cumhuriyet


Geri Dön