18 / 04 / 2024

Ataşehir Belediyesi'nin ihalesinde oklar Doğa Park'ı gösterdi!

Ataşehir Belediyesi'nin ihalesinde oklar Doğa Park'ı gösterdi!

Türkiye adrese teslim ihaleleri çok gördü ancak Ataşehirde kapı numarasını da tarif eden bir ihale yapıldığı iddiası ortaya atıldı. Ataşehir Belediyesi'nin düzernlediği çocuk parkına yapılacak kauçuk ihalesinde doğrudan Doğa Park şirketi gösterildi



Ataşehir Belediyesi, çocuk parkına yapılacak kauçuk kaplama zeminin mutlaka Kalp şeklinde olmasını istedi ve bunu ihale şartnamesine koydu. İhaleyi Doğa Park şirketi kazandı. Zira kalp şekilli kauçuk, Doğa Park üzerine tescilliydi ve bir başkasının bunu üretebilmesi, pazarlaması mümkün değildi.

Ataşehir Belediyesi, ilçe sınırları içinde farklı parklarda kullanılmak üzere 30 kalemden oluşan park ekipman ihalesi açtı. İhalenin adı şu ifadeyle kayıtlara geçti: Çocuk oyun gurupları, kauçuk zemin kaplaması, açık alan spor aletleri, park, bahçe, satranç takımı ihalesi.

İhale için 3 firma teklif şartnamesi alırken sadece bir firmanın teklifi geçerli sayıldı. Ekim ayında sonucu açıklanan ihaleye göre, 2 milyon 773 bin TL muhammen bedelli ihaleyi Doğa Park şirketi 2 milyon 650 bin TLlik teklifi ile kazandı.

Savcılığa suç duyurusu

İhale ile ilgili bu süreç yaşanırken, ihale şartnamesi alan ancak ihaleye teklif veremeyen Parkas şirketinin İstanbul temsilcisi Çetin Özkul, ihale ile ilgili Kadıköy Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusu dilekçesinde ihalenin, şartnamelere konan maddeler ile adrese teslim gittiği iddia edildi. Bu yöntem ile rekabet engellendiği için kurumunun zarara uğratıldığı aynı şikayet dilekçesinde yer aldı.

Sorun kalpli kauçukta

Savcılığa verilen dilekçede 30 kalemden oluşan ancak bir bütün olarak çıkılan ihalenin yüzde 95inin diğer firmalar tarafından karşılandığı ancak yüzde 5lik bölümünün özel olarak adrese teslim düzenlendiği iddia edildi. Bu iddia ile ilgili dilekçede şu ifadeler kullanıldı:

Şartnamede istenen Puzzle kalpli kauçuk zemin kaplama sadece Doğa Park tarafından üretilmektedir. Bu ürünün şekil kalıpları da aynı şirket tarafından tescillendiği için başka firma tarafından yapılması ya da pazarlanması mümkün değildir. Fakat park oyuncaklarının zeminine döşenecek malzemenin kalp şeklinde istenmesinin malzemenin işleviyle ne alakası olduğunu anlayabilmek mümkün değildir.

1 milyon TL fark var

Özkul dilekçesinde ihaleye girebilmesi halinde kendisinin vereceği teklifin de 1 milyon 600 bin TL civarında olacağını yani ihaleyi kazanan Doğa Park şirketinin verdiği fiyattan yaklaşık 1 milyon TL daha az olacağını yazılı olarak ifade etti.

Özkula bu durumu sorduğumuzda şu ifadeyi kullandı: Hiçbir işlevi olmayan sadece şekilsel açıdan bu şart yüzünden yaklaşık 1 milyon TL kamu zararı var. Ayrıca aynı ihalede sadece bu firmanın ithal yetkisinde olan iple tırmanma oyuncağı da eklendi. Hem de bir adet için. İhaleye bu şartlar konarak adrese teslim işlem yapıldı. Böylece ihaleye fesat karıştırıldı.

1000 metrekarelik parke

ŞARTNAMEYE bakıldığında ihaleyle ilgili durum çok net olarak ortaya çıkıyor. 30 kalemden oluşan ihalenin 15 nolu kalemi Puzzle kalpli kauçuk zemin kaplama. İstenen alan ise toplam bin metrekare. Yine sadece Doğa Parkın ithal yetkisinde olan teleferik çocuk oyun grubu da 5 numaralı kalem. İstenen adet ise sadece 1. Peki bu Doğa Park şirketi kimin Ticaret sicil kayıtlarına bakıldığında şirketin sahibi iki kardeş. Birol Ayaz ve Erol Ayaz. Ancak arşiv taraması yapıldığında ise Nedim Kutanın ismi ortaya çıkıyor. Recai Kutanın yeğeni olan Nedim Kutan, verdiği bir röpartajda Kanadada yaşadığını ve Doğa Park şirketinin Kanadadaki bağlantısı Doapark ile ortaklığı olduğunu söylüyor.

Görsel bir tercih

Başkanlığını Battal İlgezdinin yaptığı Ataşehir Belediyesinden ihaleyle ilgili bilgi istediğimizde ise konunun tamamen görsel amaçlığını olduğu söylendi. Şartnamede yazan kalp şeklinde puzzle kauçuk zeminin çocukların ilgisini çekmek için tercih edildiği, parkların çocuklara yönelik yapılacağı için de bu tercihin normal olduğu vurgulandı. İstanbulda başka alanlarda benzer ihalelerin yapıldığı, onlarda da kare, üçgen şekillerinin tercih edildiğine dikkat çekildi.

Öge DEMİRKAN / VATAN


Geri Dön