28 / 03 / 2024

Atatürk ve Havacılar rölyefi törenle açıldı!

Atatürk ve Havacılar rölyefi törenle açıldı!

Hava Kuvvetleri Komutanlığı Karargahı'nda düzenlenen, "Atatürk ve Havacılar" rölyefi açılışı, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un askeri törenle karşılanmasıyla başladı



Hava Kuvvetleri Genel Sekreteri Hava Pilot Kurmay Albay Hakan Taşkesen, açılış konuşmasında, Türk havacılarının yıllardır ulu önder Mustafa Kemal Atatürk'ün gösterdiği, "Göklerdeki İstikbal" hedefine doğru emin adımlarla yürüdüğünü söyledi. Bu yürüyüşün, "Hava Kuvvetleri Komutanı'nın direktifleriyle hava kuvvetlerinin kalbi" olan karargahta Atatürk ve Havacılar rölyefiyle ölümsüzleştirildiğini ifade eden Taşkesen, "Başlangıç noktamız her zaman olduğu gibi ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk'tür. Ebedi başkomutanımız vatan semalarının bekçilerine 'Havacılarımız bütün ordu ve donanmamız gibi vatanı korumaya anık kahramanlardır. Büyük millet bu soyak evlatlarıyla kendini mutlu sayabilir' sözleriyle taltif etmiştir. Bu ifadeler rölyefin sol tarafında yer almaktadır" diye konuştu.

Türk havacılık tarihinde ilk havacıların yerlerinin müstesna olduğunu belirten Kurmay Albay Taşkesen, ilk havacıları temsil edenlerin hak ettikleri şekilde rölyefin sol bölümünde "Ebedi Başkomutan"ın yanında yer aldıklarını anlattı. Kurmay Albay Taşkesen, şöyle konuştu: "Kararlılığımızı, birlik ve beraberliğimizi ve büyük hava kuvvetleri ailesini rölyefin sağ bölümünde yer alarak günümüz havacıları temsil etmektedir. Günümüz havacılarının sağ tarafında yazılı olduğu gibi bu ailenin her ferdi, yaşamında onurlu, görevinde sorumlu, çevresiyle uyumlu ve inisiyatif sahibi havacılar olarak Atatürk'ün izinde Türk Hava Kuvvetlerini yüksek nitelikli insan gücüyle caydırıcı, küresel etkili, çağı ile yaraşır bir hava ve uzay gücü yapmaya ant içmiştir." Konuşmanın ardından Genelkurmay Başkanı Orgeneral Başbuğ ile Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Babaoğlu kurdele keserek, rölyefin açılışını yaptı.

Açılışın ardından, Orgeneral Babaoğlu bir süre Genelkurmay Başkanı Orgeneral Başbuğ'a rölyef hakkında bilgi verdi. Babaoğlu, daha sonra rölyefi yapan sanatçı ve Anadolu Üniversitesi Öğretim Elemanı Nurbiye Uz ile Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fevzi Sürmeli'ye teşekkür plaketi verdi. Plaket verilmesinin ardından Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Babaoğlu, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Işık Koşaner, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Metin Ataç ve diğer konuklarla birlikte rölyefin önünde hatıra fotoğrafı çektirdi.

"MUAZZAM BİR SANAT ESERİ"
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Başbuğ, rölyef ile ilgili bir süre daha bilgi aldıktan sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, "Açılışa gelirken nasıl bir şey göreceğimi bilmiyordum açıkçası. Bana 'bir rölyef açılışı' dediler. Ben de rölyef denilince küçük bir şey zannettim. Ama burada bir gördük ki bir rölyef değil muazzam bir sanat eseri" diye konuştu. Rölyefin kompozisyonunun çok güzel olduğunu belirten Orgeneral Başbuğ, şunları söyledi: "Hava kuvvetlerimizin ilk gününden son gününe kadar anlatıyor. Hava Kuvvetlerimizin bütün önemli şahsiyetlerini birinci bölümde burada görüyoruz. Sonunda harp okuyla bitiriyor. Bu rölyef değil, muhteşem bir abide. Bu sanat eserinin gerçekleştirilmesinde emeği geçen sanatçımız ve herkesi tebrik ediyor ve kutluyorum." Genelkurmay Başkanı Orgeneral Başbuğ ile Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Babaoğlu, sanatçı Nurbiye Uz ile rölyefin önünde anı fotoğrafı da çektirdi.
AA


Geri Dön