23 / 04 / 2024

Autopia ödülü kaptı Roma'dan teklif aldı

Autopia ödülü kaptı Roma'dan teklif aldı

Keleşoğlu ve Gül İnşaat'ın otomobil konseptli ilk AVM'si Autopia Avrupa'nın en iyi mimarisi ödülünü aldı. Avrupalı ve Rus yatırımcılar konsepti ülkelerine taşımak için sıraya girdi



Türkiye'nin ve Avrupa'nın otomobil temasıyla yapılan ilk tematik alışveriş merkezi olan Keleşoğlu İnşaat ile Gül İnşaat ortaklığındaki Autopia Otomobil AVM projesi, İngiltere'nin başkenti Londra'da düzenlenen Uluslararası Gayrimenkul Ödülleri'nde (International Property Awards) karma kullanımlı projeler arasında Avrupa'nın en iyi mimari ödülüne layık görüldü. Mimari projesini Gökhan Avcıoğlu ile Dara Kırmızıtoprak'ın çizdiği projenin ödülünü Keleşoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Keleş, Gül İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Gül, mimar Gökhan Avcıoğlu ve Dara Kırmızıtoprak aldı. Törende İngiltere Büyükelçisi Ünal Çeviköz de hazır bulundu. Üç stadyum büyüklüğündeki Autopia'nın içinde otomobil ile de girilerek alışveriş yapılabiliyor. Proje, kasım ayında Londra'da yapılacak finallerde dünyanın en iyi mimari projesi kategorisinde yarışacak.

KİEV VE ROMA'DAN TEKLİF
Keleşoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Keleş galericiler ile görüşmeleri sonrasında böyle bir ihtiyaç belirlediklerini ve projeye başladıklarını söyleyerek daha sonra araştırma yaparak bu konseptin dünyada hiç denenmediğini fark ettiklerini söyledi. Keleş, bu konsepte Avrupa ve Rus ülkelerinden de ilgi olduğunu açıkladı. Keleş, Hollandalı bir firma ile görüşme halinde oldukları, İtalya'dan bu konsepti Roma'ya da taşımaları konusunda teklif aldıklarını söyleyerek bunun yanı sıra Kiev ve Moskova'da da önümüzdeki günlerde görüşmelerde bulunacaklarını kaydetti. Keleş ayrıca yurtiçinde de konsepti başka şehirlere yaymak istediklerini ilk sırada ise Ankara'nın olacağını açıkladı. Gül İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Gül ise tamamlandığında 150 milyon dolara mal olacak yatırımı yurtdışına taşımak istediklerini söyleyerek yatırımcılarla görüşme halinde olduklarını söyledi. Gül, "Örneğin Roma'da görüşeceğimiz yatırımcı yer sıkıntısından dolayı aynı konseptin daha küçüğünü yapabilir miyiz diye bize teklifte bulundu. Pazar araştırması yapıyoruz" dedi. Dünyada ilk defa denenen konseptle hayata geçirilen projede alışveriş merkezinde otomobil ile gezilebilecek. Alışveriş merkezinin tepesinde ise 800 metre alanda bir deneme pisti yer alacak. Restoran ve mağazalara kadar 542 adet kiralanabilir birimin yanı sıra otomobil açık artırma salonu, klasik otomobil mağazası, restoranlar otomobil ile ilgili perakende mağazaları bulunacak. Keleş, sadece erkek değil kadın ve çocuklar için de konseptler geliştireceklerini söyleyerek Autopia'nın herkese hitap edeceğini dile getirdi. Keleş, yarattıkları konseptle 365 gün açık bir otomobil fuarını hayata geçireceklerini de söyledi. Projenin yüzde 35'inin satışlarını tamamladıklarını söyleyen Gül ise "Amaç galericileri buraya çekmekti. Ciddi talepler aldık" diye konuştu.

VARYAP da dünya finalinde
Kasım ayında dünya finalinde yarışacak olan Autopia'nın yanı sıra Varyap İnşaat tarafından Ataşehir'de yapılan Varyap Meridian projesi de dünya finaline gidecek Türk projeler arasında yer aldı. Varyap Meridian Avrupa'nın çok katlı en iyi mimarisi ve Avrupa'nın en yüksek en iyi mimarisi ödülüne layık görüldü. Dünyadan çok sayıda projenin yer aldığı yarışmada yarı finalde ise çok sayıda Türk proje ödül aldı. Concept International tarafından yapılan Akmerkez, Avrupa'nın en iyi iç mimarisi, Metro Grup tarafından yapılan Meydan AVM ve Multi Development tarafından yapılan Forum İstanbul 'En iyi perakende geliştirme', Çamoğlu Mimarlık tarafından yapılan Kazlıçeşme Transfer Merkezi 'En iyi karma kullanımlı mimari', Zorlu Gayrimenkul tarafından yapılan Levent Ofis ise "En iyi ofis" kategorilerinde ödüle layık görüldü.
Sabah/Dilek Taş


 


Geri Dön