28 / 03 / 2024

Avanos Taş Köprü'nün dibindeki inşaat davalık oldu!

Avanos Taş Köprü'nün dibindeki inşaat davalık oldu!

Avanos’ta 116 yıllık Taş Köprü’nün bitişiğinde başlayan inşaat tepki çekti. Yerel dernekler ruhsat iptali için dava açacak. Belediye Başkanı İnce, “Her şey mevzuata uygun” dedi.



Nevşehir Avanos'ta Kızılırmak Nehri'nin üzerindeki 116 yıllık Taş Köprü'nün hemen bitişiğinde yükselen inşaat tepkiye neden oldu. Yaklaşık üç ay önce başlayan inşaatın tarihi köprünün siluetini bozduğu gerekçesiyle Kapadokya'daki dernekler ve çevre platformları dava açmaya hazırlanıyor. Kapadokya Tarih Kültür ve Koruma Derneği Başkanı Mükremin Tokmak, inşaata karşı yargıya gideceklerini belirterek, “Irmağın hemen bitişiğinde betonarme, çirkin bir yapı oluşuyor. Silueti bozan kaba bir bina. Kapadokya'da daha önce CCR ve Arinna isimli otellerin inşaatlarıyla ilgili yasal süreçlere başvurduk. 9 yıl sonra mahkemeleri kazanmış olmamıza rağmen yürütmeyi durdurma verilmediği için şu anda bu binalar bitmiş vaziyette. Bu inşaatın da geç olmadan durdurulmasını istiyoruz” dedi.


'YOĞUN BİR YAPILAŞMA'

Kıyı Kanunu'nda ırmak kenarının her iki yakasında 50'şer metre yaklaşım mesafesi bırakılması gerektiğini ancak bu inşaatta buna uyulmadığını söyleyen Tokmak, “İnşaat o alanda yoğun bir yapılaşma getirecek. Çekme payları yok sayılarak arsanın tamamına oturtmuşlar yapıyı. Küçücük bir ilçede bu kadar yoğun bir bina yaratamazsın. Tarihi Taş Köprümüz’ün dibinde böyle bir inşaatın yükselmesine karşıyız. Tescilli köprünün dibinde yapılan bu inşaat için Koruma Kurulu'ndan görüş alınmamış” diye konuştu. Kapadokya Tarih Kültür Araştırma ve Koruma Derneği, Çekül Nevşehir Temsilciliği, Kapadokya Çevre Platformu (KAÇEP), Ürgüp Koruma Araştırma Derneği (KATED) inşaata karşı yasal süreç başlatacak.


RESTORAN RUHSATI VERİLDİ

1998 yılında yapılan imar planı değişikliğiyle bölge konut alanından ticaret alanına alındı, inşaatın ise restoran olması planlanıyor. Avanos Belediye Başkanı İsmet İnce ise inşaatla ilgili  BirGün'e yaptığı açıklamada, “Bu inşaat Avanos'un koruma amaçlı imar planı içerisinde yer almıyor. 1998'de yapılan imar planı değişikliğine gidildi. Bu değişikliğe uygun bir yapılaşma öngörülüyor. Taş Köprü'nün yanında beton rıhtım var. Bu beton rıhtım DSİ tarafından yıllar önce yapılmış. Avanos Belediyesi ile DSİ arasında yapılan protokolle taşkın sulama alanında olması nedeniyle bu rıhtımlar da taşkın koruma  alanı olarak geçiyor. Dolayısıyla rıhtımların arkasındaki yapılar Kıyı Kanunu'na tabi değil. Kanuna uygun bir yapılaşma söz konusu” dedi.


Birgün


Geri Dön