27 / 04 / 2024

AVM ciro endeksi Ağustos'ta yüzde 30,2 arttı!

AVM ciro endeksi Ağustos'ta yüzde 30,2 arttı!

AVM ciro endeksi 2018 Ağustos döneminde bir önceki yılın aynı ayı ile karşılaştırıldığında yüzde 30,2 artış kaydederek 319 puana ulaştı...



Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) ile Akademetre Research tarafından ortaklaşa oluşturulan AVM’lerdeki Perakende Ciro Endeksi’nin Ağustos ayı sonuçları açıklandı. Her ay düzenli olarak açıklanan verilere göre ciro endeksi 2018 Ağustos döneminde 2017'nin dönemine göre yüzde 30,2 artış göstererek, 319 puana ulaştı.

Metrekare verimliliği bin 215 TL oldu

Hürriyet'te yer alan habere göre, kategorilerin tamamındaki bu artışın Kurban Bayramı ve döviz kurunda yaşanan artışla etkisi olduğu belirtildi. AVM’lerde kiralanabilir alan metrekare başına düşen cirolar Ağustos 2018’de İstanbul’da bin 430 TL’ye, Anadolu’da ise bin 72 TL’ye ulaştı. Türkiye genelinde metrekare verimliliği ise aynı dönemde bin 215 TL oldu.

Enflasyonun üzerinde artış

AYD Başkanı Hulusi Belgü, konuya ilişkin açıklamada görüşlerini bildirdi. Belgü, endeksin son yıllarda enflasyonun üzerinde bir artış grafiği yakaladığını söyledi. 

Belgü, "AVM’lerdeki Perakende Ciro Endeksi son yıllarda enflasyon artış oranının çok üzerinde ve düzenli bir artış gösteriyor. Yukarı yönlü bu performans ağustos ayında da değişmedi ve endeks, 2018 Ağustos döneminde bir önceki yılın aynı ayı ile karşılaştırıldığında yüzde 30,2 artış kaydederek 319 puana ulaştı. Bu artışta Kurban Bayramı’nın etkisi ile birlikte ziyaret sayısındaki düşüşe rağmen cirolardaki verimliliğin rolü olduğunu söyleyebiliriz. Buna ek olarak döviz kurlarında yaşanan ani artış, hızla yabancı markalarımızın ve yurt dışından ürün ithal eden perakende mağazalarının fiyatlarına yansımış gözüküyor. Tüm bunlara rağmen AVM müşterisinin ziyaretlerinin geçtiğimiz aya göre artırdığını ve alışverişlerine hız kesmeden devam ettiklerini gözlemliyoruz.'' diye konuştu.

Markalar cirolarını artırdı

Cep telefonlarına Ağustos ayında gelen taksit sınırlandırmasının sektörü kısa bir süre düşündürse de teknoloji kategorisi liderliğini sürdürdüğünü açıklayan Belgü, "Özellikle Türkiye’deki yaşamını sürdüren yabancıların ve ziyarete gelen turistlerin bu dönemde oldukça yoğun alışveriş yaptığını gördük. Bu nedenle perakende markalarımız, alışveriş merkezleri vasıtası ile cirolarını enflasyonun çok üstünde artırma fırsatı buldu" açıklamasında bulundu.


AVM ciro endeksi Temmuz 2018'de yüzde 22,4 arttı!


Geri Dön