28 / 03 / 2024

AVM Ciro Endeksi Mart 2017'de yüzde 7 arttı!

AVM Ciro Endeksi Mart 2017'de yüzde 7 arttı!

AVM Endeksi’nin Mart ayı sonuçları açıklandı. Her ay düzenli olarak yayınlanan verilere göre ciro endeksi 2017 Mart döneminde bir önceki ayla karşılaştırıldığında ve enflasyondan arındırılmadan incelendiğinde yüzde 7’lik bir oranda artış kaydederek 197 puana ulaştı.



AVM Endeksi verileri 1’inci çeyrek bazında da geçtiğimiz yılın ilk çeyreği ile karşılaştırıldığında yüzde 5,5 artış gösterdi. Endeks 2017 1’inci çeyrek döneminde 193 puana ulaştı.


AVM’lerde kiralanabilir alan (m²) başına düşen cirolar Mart 2017’de İstanbul’da 867 TL, Anadolu’da 673 TL olarak gerçekleşti. Türkiye geneli metrekare verimliliği ise Mart 2017’de 751 TL oldu.


Çeyrek bazlı m² başına düşen cirolarda 1’inci çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında ve enflasyondan arındırılmadan incelendiğinde yüzde 5,4’lük bir artış yaşandı. 2017 yılı 1’inci çeyrekte metrekare verimliliği 737 TL şeklinde gerçekleşti.


Ayakkabı-çanta kategorisinde artış Mart’ta da sürüyor…

Kategoriler bazında en yüksek ciro artışı, Mart ayında yine ayakkabı-çanta kategorisinde yaşandı ve geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 21,2’lik artış kaydetti.


Geçtiğimiz yılın Mart ayı ile karşılaştırıldığında AVM’lerdeki giyim kategorisi yüzde 19,2, yiyecek kategorisi yüzde 17, AVM’lerdeki diğer* alanlar kategorisi yüzde 16,9 oranında arttı. Mart ayında teknoloji kategori ciroları yüzde 8 ve hipermarket kategori ciroları da yüzde 2 artış gösterdi.


Ziyaret Sayısı Endeksi

Mart 2017 verileri bir önceki dönemin aynı ayı ile karşılaştırıldığında ziyaret sayısı endeksinde yüzde 5,1’lik bir artış yaşandığı gözlemlendi.


Ziyaret sayısı endeksi ilk çeyrek bazında ise geçtiğimiz yılın aynı dönemiyle karşılaştırıldığında yüzde 2,8 oranında bir düşüş göstererek 102 puana geriledi.


AVM Endeksi Mart 2017 ve ilk çeyrek sonuçlarını değerlendiren AYD Başkanı Hulusi Belgü; “Son dönemde başta dolar olmak üzere döviz kurlarındaki hızlı artış ekonomiyi ciddi bir şekilde etkiliyor. Ek olarak çift haneli rakamlara ulaşan enflasyona rağmen endekste görüntülenen artış olumlu bir izlenim yaratıyor. 2017’nin ilk 3 ayı referandum gibi bir belirsizliğin yaşandığı dönem olarak, ticari faaliyetleri elbette etkiledi ama buna rağmen gerek ciro endeksinde gerekse kategoriler bazında gözle görünür bir gelişme var.


Ziyaretçi sayısında geçtiğimiz yıla oranla bir düşüş olmasına rağmen ciro endeksi ve kategorilerde yaşanan artış mevcut ziyaretçilerin alım gücünde bir artış olduğunu ve alışveriş tercihlerini AVM’lerden yana yaptığını ortaya koyuyor. Mart ayı ile birlikte ziyaretçi sayısı ise yine geçtiğimiz aylara göre bir toparlanma olduğunu gösteriyor. Referandum sonrası, gelecek dönemde, ciro endeksinde ve ziyaretçi sayısında istikrarın yakalanacağını ve sektörümüz açısından daha olumlu bir ortamın sağlanacağını söyleyebiliriz” şeklinde konuştu.


Rapora ilişkin açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Emre Alkin; “Geçen aylarda hem bir önceki yılın sıkıntıları hem de döviz kurları ile ilgili gerginliği üzerinde taşıyan endeksin Mart ayında ciddi bir yükseliş gösterdiğini görüyoruz. Aynı trendin Nisan ayında da devam edeceğini tahmin ediyorum.


Yıllık bazda endeksteki artışın enflasyonun gerisinde olması, toparlanmanın daha yeni başladığını gösteriyor. Önümüzdeki aylarda endeksteki artışın enflasyona paralel bir yön çizeceğini düşünüyorum. Metrekare verimliliğinin geçen yılın aynı ayına göre yükselmiş olması da sağlıklı bir gösterge.


Ayakkabı ve çanta kategorisinin Mart ayında yükselişi benim için sürpriz olmadı. TUİK’e göre Mart ayında en yüksek artış giyim ve ayakkabı grubunda gerçekleşmiş. Demek ki bu yönde bir talep var. Fiyat artışlarının sebebi talebin canlı olması denebilir. Ayakkabı ve çantanın ardından en büyük rağbet gören yiyecek – içecek kategorisi olarak görünüyor. Buradan hareketle AVM ziyaretçilerinin alışveriş motifi hakkında bilgi sahibi olabilmek mümkün.


Ziyaretçi sayısındaki artış, geçen yıl yaşanan tedirgin dönemin artık geride kaldığını da gösteriyor. Ancak önceki yıllardaki yoğunluğa ulaşmak için birkaç ay daha beklemek gerekiyor.


Özetle, Mart ayında başlayan gözle görülür iyileşmenin Nisan ve Mayıs aylarında da devam etmesini bekliyorum” dedi.


Geri Dön