29 / 03 / 2024

AVM Yasası'nın iptal davası bugün karara bağlanacak!

AVM Yasası'nın iptal davası bugün karara bağlanacak!

AVM Yasası olarak da bilinen 6585 sayılı 'Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'la ilgili CHP'nin açtığı kısmi iptal davası bugün Anayasa Mahkemesi'nde esastan görüşülerek karara bağlanacak.



AVM Yasası olarak da bilinen 6585 sayılı 'Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'la ilgili CHP'nin açtığı kısmi iptal davası bugün Anayasa Mahkemesi'nde (AYM) esastan görüşülerek karara bağlanacak. AYM, bugün aynca onlarca kanunda kapsamlı değişiklikler yapan 6552 sayılı torba yasadaki 24 ayn düzenlemenin iptali istemini de esastan tartışacak. 


AVM RUHSATLARI 


CHP, Perakende Ticaret Kanunu'nda büyükşehirlerdeki AVM'lere yapı ruhsatı ile işyeri açma ve çalışma ruhsatı verme yetkisini Büyükşehir Belediyelerine, AVM'terdeki perakende işletmelerinin çalışma saatlerini belirleme konusundaki yetkiyi valilere, ülke genelinde ise bakanlığa veren düzenlemelerin iptali için AYM'ye gitti. AYM, bu davada esas incelemesini yapacak ve alınan karar daha sonra açıklanacak. 


TORBA KANUNA İPTAL DE MASADA 


AYM'nin bugün esastan görüşeceği iptal davaları arasında Eylül 2014'de yürürlüğe giren 6552 sayılı torba yasaya yönelik kapsamlı iptal davası da var. CHP, ilgili torba yasanın tam 24 ayn düzenlemesinin anayasaya aykırı bulunarak iptalini ve bazılarının da yürürlüğünün durdurulmasını istemişti. CHP'nin iptalini istediği ve bazı alacakların yeniden yapılandırılmasını da içeren torba kanundaki düzenlemeler arasında "İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nda, Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu'nda, Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunu'da, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nda (SGSS), İş Mahkemeleri Kanunu'nda, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nda ve Avukatlık Kanunu"nda, değişiklikler yapan düzenlemeler yer alıyor. 


Taraf


Geri Dön