27 / 04 / 2024

AVM yatırımında artık daha dikkatli davranılmalı!

AVM yatırımında artık daha dikkatli davranılmalı!

AYD Yönetim Kurulu Başkanı Belgü, "Yatırımlarda yavaş yavaş duraksamaya gidiyoruz çünkü önemli bölgelerde, birçok yerde AVM'ler için gerekli olan yatırımların yapıldığını, bundan sonra biraz daha dikkatli davranılması gerektiğini düşünüyoruz." dedi.



Alışveriş Merkezi ve Yatırımcıları Derneği (AYD) tarafından, perakende alanında eğitim ve danışmanlık hizmeti veren Soysal iş birliğiyle düzenlenen 10. AVM Yatırımları Konferansı'nın açılışında AYD Yönetim Kurulu Başkanı Hulusi Belgü konuşma yaptı. 2018 yılının 125 milyar TL ciro, 520 bin kişilik istihdam ve 410-415 adet AVM ile kapanmasını öngördüklerini ifade eden Belgü, "Yatırımlarda yavaş yavaş duraksamaya gidiyoruz çünkü önemli bölgelerde, birçok yerde AVM'ler için gerekli olan yatırımların yapıldığını, bundan sonra biraz daha dikkatli davranılması gerektiğini düşünüyoruz." açıklamasında bulundu. 

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, AVM'lerin bu yıl 58 milyar dolarlık yatırıma ulaşacağını ifade eden Belgü, bu rakamın 3'te 1'inin yabancı yatırımcılar tarafından harcandığını belirtti. 

Anadolu'da yatırım yapmanın daha değerli ve karlı olduğunu belirten Belgü, "Yatırımlarda yavaş yavaş duraksamaya gidiyoruz çünkü önemli bölgelerde, birçok yerde AVM'ler için gerekli olan yatırımların yapıldığını, bundan sonra biraz daha dikkatli davranılması gerektiğini düşünüyoruz. Hem ekonominin hem perakendenin gerekleri doğrultusunda biraz daha alışveriş merkezlerinin yoğun olmadığı yerlerde yatırım yapmamız gerekiyor. Anadolu'da 20 il kaldı. AVM'lerin çok yoğun olduğu yerlerde yatırım yaparken, yatırımcının belki 10 kere düşünmesi lazım. Bundan sonra en iyisini ben yapacağım, rekabeti ben kazanacağım düşüncesinin ötesinde rekabete açık yerlerde bilhassa Anadolu'da yatırım yapmanın daha değerli ve karlı olduğunu düşünüyorum." şeklinde konuştu.

Belgü, kredi Garanti Fonu'na benzer Kira Garanti Fonu (KGF) gibi bir çalışma yapılmasını istediklerini söyledi. Gümrük Bakanlığı ile görüşme yaptıklarını belirten Belgü, "Yakın dönemde KGF Genel Müdürlüğü ile de görüşeceğiz. Amacımız şu; perakendecinin döviz riskini düşürmek ve onlara can suyu olması için kiranın ödenmesiyle ilgili devlet tarafından garanti altına alınan bir kredi sistemi geliştirmeye gayret ediyoruz." dedi. 


Geri Dön