20 / 04 / 2024

AVM'ler bakanlığın açıkladığı tedbirler kapsamında açıldı!

AVM'ler bakanlığın açıkladığı tedbirler kapsamında açıldı!

Bugün açılan alışveriş merkezleri Sağlık Bakanlığınca açıklanan yeni tip koronavirüs (Kovid- 19) tedbirleri kapsamında hizmete açıldı.



Normalleşme süreciyle birlikte bugün kapılarını yeniden açan alışveriş merkezleri Sağlık Bakanlığınca açıklanan yeni tip koronavirüs (Kovid- 19) tedbirleri kapsamında hizmete açıldı.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, İstanbul'daki bir alışveriş merkezi, girişlerde yetkili çalışanların ateş ölçüm testine tabi tutulan müşteriler, maskesiz ve yakın mesafede içeriye alınmıyor. Ateşi 38 dereceden yüksek olan vatandaşlar içeri kabul edilmezken, sağlık kuruluşuna gitmeleri isteniyor.

Bakanlık tarafından açıklanan "Kişi sayısı her 10 metrekareye bir kişi olacak şekilde sınırlandırılacak" uygulaması alışveriş merkezi görevlilerinin uyarılarıyla sağlanıyor. Alışveriş merkezi girişi, koridorlar ve açık olan mağaza önlerinde belirli aralıklara zemine konulan uyarılar, sosyal mesafe sınırlarının belirlenmesi amacıyla kullanılıyor.

Yeme-içme, oyun alanları, sinemalar, mescitler, oto yıkama ve vale hizmetlerinin kapalı olduğu alışveriş merkezinde, ilk gün seyrek bir müşteri yoğunluğu olduğu göze çarpıyor. Alışveriş merkezi yetkililerinin aktardığı bilgiye göre, mağazalar kendi inisiyatifleri dahilinde kepenklerini açacak. Bu nedenle ilk gün bazı dükkanların müşteri kabul ettiği görülürken, kapalı kalmayı tercih eden mağazalar yoğunlukta.

Kapı girişlerinde, tuvaletlerde, yürüyen merpen ve asansörler gibi birçok yerde yer alan uyarı levhalarında koronavirüsle ilgili bilgilendirme ve yapılması gerekenler müşterilere aktarılırken, alışveriş merkezi içinde yapılan anonslarla uyulması gereken hijyen kuralları sık sık hatırlatılıyor.

Sosyal mesafeyi korumak amacıyla asansörlerin kontrollü kullanıldığı alışveriş merkezinde birçok noktada dezenfektan stantları bulunuyor. Ayrıca, alışveriş merkezi yönetimi mağazalarla hijyen önlemleri konusunda irtibat içinde olduklarını belirtirken, ihtiyacı olan müşteriler için maske temininde bulunacaklarını belirtti. Öncelikle giyim, tekstil, ayakkabı, züccaciye ve parfümeri olacak şekilde alt, üst ve zemin katların kullanımı kademeli olarak devreye alınacak.

Tüm çalışanların maske ve koruyucu elpenle hizmet verdikleri alışveriş merkezinde yürüyen merpen ve asansör gibi sık kullanılan alanlar dezenfeksiyon görevlileri tarafından sık aralıklarla kontrol ediliyor. Ayrıca temizlik personeli kişisel koruyucu ekipman ve yüksek orandada  alkol içeren temizlik malzemeleri kullanıyor.

Merkezi havalandırma sisteminin hem ortak alanlarda hem de mağazalarda kullanılmasıyla sadece dışarıdan gelen temiz havanın tek bir kaynaktan alışveriş merkezi içerisine ulaştırılmasına özen gösteriliyor.

- "Vatandaşlar kurallara uyarsa sıkıntı olmaz" 

Alışveriş merkezinin ilk gün misafirlerinden olan Murat Uğur, açılma kararını olumlu bulduğunu söyleyerek,  "AVM'lerin kapatılması kendi tasarruflarında alınan doğru bir karardı. Şu an açılması tercihten ziyade zorunlu ve olumlu. Ekonominin bir şekilde işlemesi lazım, vatandaşlarımız da Sağlık Bakanlığı'nın uyarılarına riayet ederse herhangi bir sıkıntının çıkmayacağını düşünüyorum. Burada en önemli şey kurallara uyulması." diye konuştu.

İlk gün alınan tedbirlerin yerinde olduğunu dile getiren Uğur, "Şu anda çok kalabalık yok. Girişten itibaren de güvenlik görevlileri olsun hijyen malzemelerinin kullanılması, dezenfektan noktalarının bulunması ve ateş ölçümlerinin yapılmasıyla tedbirler olumlu görünüyor. En önemlisi yığılmanın olmaması. Bu olmadığı takdirde sıkıntı olacağını düşünmüyorum." dedi.

 

AVM-mağazalar savaşında kim, ne istiyor?


Geri Dön