25 / 04 / 2024

AVM'ler otoparklarından sorumlu olacak!

AVM'ler otoparklarından sorumlu olacak!

Alışveriş merkezi yönetimleri otoparklarındaki araçlarda yaşanan hırsızlık olaylarından sorumlu olacak



Mermer atölyesi sahibi Muhammet Karakuş, 15 Ağustos 2004'te eşini alıp 1996 model kamyonetiyle Bayrampaşa CarrefourSA'ya alışverişe gitti. Yaklaşık 1.5 saat sonra alışverişten çıkan Karakuş, merkezin otoparkına bıraktığı kamyonetin yerinde olmadığını gördü. Karakuş, hemen güvenlik görevlilerine başvurdu ve yetkililerle görüşmek istedi. Ancak Karakuş'un iddiasına göre hiçbir yetkili kendisiyle görüşmedi. Bunun üzerine Karakuş, Üsküdar Asliye Hukuk Mahkemesi'ne çalman kamyonetinin tazmini için CarrefourSA aleyhine dava açtı.

'KAMUYA AÇIK ALAN'
Alışveriş merkezinin avukatları, hırsızlık olayını Karakuş'un kesin delillerle ispat etmesi gerektiğini ileri sürerek "otoparkın kamuya açık bir alan olduğunu, giriş çıkışta ücret alınmadığım, otoparkları kullanmak için AVM'den faydalanmanın zorunlu olmadığını" ileri sürdüler. Ayrıca otoparktaki güvenliğin özel bir güvenlik şirketince sağlandığı belirtilerek kamyonetin çalınmasında Karakuş'un kusurunun olup olmadığının araştırılmasını istediler.

TAZMİNAT ÖDEYECEK
Üsküdar Asliye Hukuk Mahkemesi, taraflar arasında sözleşme ilişkisi bulunmadığı ve otoparkın CarrefourSA tarafından işletilmediği gerekçesiyle davayı reddetti. Bunun üzerine Karakuş, karara itiraz ederek Yargıtay'a gitti. Yargıtay 7. Hukuk Dairesi ise kararı bozarak dosyayı yerel mahkemeye geri gönderdi ve alışveriş merkezinin müşterilerinin güvenli¬ğinden sorumlu olduğunu vurguladı. Yargıtay, AVM'nin aracın çalındığı günkü değeri olan 5 bin TL'yi ödemesi gerektiğini de belirtti. Mahkeme, Karakuş'un 2004 yılında çalman kamyoneti için AVM'nin yasal faiziyle 13 bin 500 TL ödemesine karar verdi.

Hayati Arıgan/Habertürk


Geri Dön