29 / 03 / 2024

AVM'ler Ramazan'da 23.00'de kapanacak!

AVM'ler Ramazan'da 23.00'de kapanacak!

Ramazan Ayı'nın uzun yaz günlerine denk gelmesi nedeniyle AVM'lerin müşteri kaybetmemesi için AMPD, üyelerine bir mektup yazarak, "Açılışı 11.00, kapanışı 23.00'de yapmaları" önerisinde bulundu



Ramazan Ayı'nın sıcak ve uzun yaz günlerine denk gelmesi, müşteri kaybı yaşamak istemeyen alışveriş merkezlerini yeni arayışa itti. Kapılarını akşam 22.00'ye kadar açık tutan alışveriş merkezleri, iftar vaktinin 20.04'e denk gelmesi nedeniyle açılış kapanış saatlerinde 1 saatlik uzatmaya gitmeye başladı. Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği (AMPD) tarafından Türkiye'deki tüm alışveriş merkezlerine 'sabah 11.00'te açılış- akşam 23.00'te kapanış yapılmasını tavsiye eden bir yazı gönderilirken aralarında Cevahir, Profilo, Korupark'ın bulunduğu alışveriş merkezleri bu tavsiye kararına uymaya karar verdi. AVM'ler, zamanı daha verimli kullanmak için saat ayarlaması ve promosyon çözümünü bulurken bazı perakendecilerin ise özellikle oruç tutan ve çalışan müşterileri mağazalarına çekmek için 'öğle saatleri'ne özel şok indirimler ya da '2 al 1 öde' kampanyalarına başlayacağı öğrenildi.

İftar sonrası alışveriş

AMPD Başkanı Mehmet Nane, üyeleri arasında AVM'lerde Ramazan'a özel açılış-kapanış saatlerinin 1 saat ileriye alınması yönünde görüş birliğine varıldığını ve bunun da 'tavsiye kararı' olarak bir yazıyla AVM'lere gönderildiğini söyledi. Kararın bağlayıcılığı bulunmadığını ama Ramazan Ayı'nın yaza denk gelmesi nedeniyle iftar vaktinin de oldukça geç olacağını vurgulayan Nane, "İlk iftar 20.04'te olduğu için müşteriler 19.00-19.30'da çıkacak. 20.00'de oturulan bir sofradan da 21.00'den önce kalkılmayacağı için AVM'lerin verimli kullanılabilecek zaman dilimi azalacak. Bu yüzden saat ayarlaması uygun bir çözüm görünüyor" dedi. Aynı zamanda Teknosa'nın Genel Müdürü olan Mehmet Nane, kendilerinin de Ramazan'ın ilk birkaç gününde giriş-çıkış saatlerini gözleyeceklerini ve çıkan rakamlar sonucu, yörelere göre değişecek şekilde saat ayarlamaları yapacaklarını açıkladı. Nane, perakendecilerin de cadde mağazalarında koşullara uygun olarak saat ayarlamaları yapabileceklerini ifade etti. Bu arada Koçtaş da Ataköy'de mağazasına "23.00'e kadar açığız" tabelasını astı.

İstanbul Cevahir Alışveriş Merkezi Genel Müdürü Vahit İpekçi, önümüzdeki 8 yıl boyunca Ramazan Ayı'nın yaz dönemine denk gelmesinin sektörü farklı arayışlara ittiğini belirterek, bu yıl AVM'nin kapanış saatini 23.00'e çekeceklerini açıkladı. Saatle ilgili değişikliğin Ramazan Ayı'nın son haftasında yapılacağını aktaran İpekçi, müşteri hareketini artırmak için ise 50 TL ve üzeri alışveriş yapanlara anlaşmalı restoranlarda bedava yemek, sinemada bedava mısır, Atlantis eğlence Merkezi'nde bedava eğlence gibi özel kuponlar dağıtılacağını sözlerine ekledi.

Ağustos ayı sonuna kadar 11.00'de açılacak ve 23.00'te kapanacak olan Bursa Korupark ise Eylül ayı itibarıyla kapanış saatini 23.30'a kadar çekecek. Bu şekilde iftar sonrasında alışverişin süresini uzatmayı planladıklarını açıklayan Bursa Korupark yetkilileri, Ramazan'a özel eğlence programları yapacaklarını vurguladı.

İftar sonrası eğlence ve promosyonlu yemek

- Carousel: Gün içinde 50 TL'lik alışveriş yapan her 100 kişiye 'iftar menüsü' dağıtılacak. Ramazan ayı boyunca yiyecek-içecek katında fasıl müziği, sema töreni, kukla ve perde oyunları olacak. Özel tasarlanan imsakiyeler ücretsiz dağıtılacak.

- Palladium: En az 100 TL'lik alışveriş yapan Palladium ziyaretçilerinden 1 kişi, 2010 Model Mercedes C 180 K, 3 çift 7 gece 8 gün Barselona ve Batı Akdeniz Cruise turu kazanacak.

- Galleria: Ramazan ayının ilk haftasında her 200 TL'lik alışveriş yapan 20 kişiye Sheraton İstanbul Ataköy'de 2 kişilik 1 gece konaklama hediye edilecek.

- Kanyon: Ramazan süresince restoranlarda iftara özel promosyon ve menü alternatifleri sunulacak.

- Armonipark: Her akşam iftar sonrası sema gösterisi, orta oyunu, fasıl, tiyatro ve çocuk oyunları sahnelenecek. Boza, sahlep, kestane, macun, pamuk şeker gibi geleneksel tatlar satışa sunulacak. Ramazan ayı süresince indirimli fiyatlar üzerinden 'ekstra indirim' uygulanacak.

- Korupark: İftar sonrası için Hacivat-Karagöz'lü Ramazan eğlencesi sunulacak. Haftanın 5 günü de çocuklara eğitmenler eşliğinde Karagöz ve Hacivat kuklasının nasıl yapılacağı, perdeye nasıl yansıtılacağı ücretsiz olarak öğretilecek.

- Kayseripark: Ramazan ayı boyunca Kayseri TV, alışveriş Merkezi'nden canlı yayın yapacak. Her gün iftar saatini de içine alan 60 dakika sürecek olan tasavvuf ve sanat müziği dinletisi, her Cuma akşamı sema gösterisi ve ücretsiz Ramazana özel şerbet dağıtımı yapılacak.

- Profilo AVM: Gündüz saatlerinde çocuk animasyonları olacak, iftar öncesi ve sonrası için ise fasıl, meddah, kukla oyunu, orta oyunu, sihirbaz ile karagöz&hacivat gösterileri sunulacak.
Vatan/Hale Tüzün


Geri Dön