26 / 04 / 2024

AVM'ler tarih mi oluyor?

AVM'ler tarih mi oluyor?

GYODER Çözüm Platformu toplantısında önemli açıklamalar yapan GYODER Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kalyoncu, "Pandemide alışveriş merkezlerinin hayatımızdaki yerini gördük. AVM'ler sağlık yapılarına eğitim yapılarına dönüşecek gibi düşüncelerin yanlış olduğunu gördük" dedi.



GYODER Çözüm Platformu toplantısı bugün gerçekleştirildi. Toplantıda ‘Pandemi sonrasında nasıl bir dünya? Ofis ve Alışveriş Merkezleri’ başlığı altında son gelişmeler masaya yatırıldı. 

Toplantının açılışını GYODER Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kalyoncu, moderatörlüğünü GYODER Yönetim Kurulu Üyesi, PwC Türkiye Ortağı Ersun Bayraktaroğlu yaptı.

GYODER Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kalyoncu, Digital Network Alkaş platformunda online olarak yapılan toplantıda önemli açıklamalar yaptı.

AVM ler tarih mi oluyor?
 
Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüsün bütün sektörleri etkilediği gibi gayrimenkul sektörünü de etkilediğini söyleyen Mehmet Kalyoncu pandemiyle birlikte hayatımızda pek çok şeyin değiştirdiğini dile getirdi.

İnsanların artık yüksek katlı yapıları hayatından çıkarmak istediğini ve konutlara yönelik taleplerinin değiştiğini dile getiren Mehmet Kalyoncu, "Yapılı çevreyi etkileyen her şey gayrimenkul sektörünü de etkiledi. Sektör bir değişim dönüşüm sürecine girdi. Bu süreçte 3T diye tabir ettiğimiz tabiat, teknoloji ve tasarıma daha çok dikkat edilmesi gerekiyor. Tabiatla uyumlu bir şekilde, tabiata saygı duyarak, teknolojinin en yeni imkanlarından faydalanarak, iyi tasarlanmış ve tasarım hakkı verilmiş projelerin bu tür krizlerden daha düşük etkilendiğini söyleyebiliriz." dedi.

AVM ler tarih mi oluyor?

Pandemide ofis ve AVM'lerde neler yaşandı?

Alışveriş merkezlerinin son zamanlarda getirisi yüksek gibi görünmediği algısının yayıldığını söyleyen Mehmet Kalyoncu, "Pandemide alışveriş merkezlerinin hayatımızdaki yerini gördük. E-ticaret zirve yaptı. AVM'ler sağlık yapılarına eğitim yapılarına dönüşecek gibi düşüncelerin yanlış olduğunu gördük" dedi.

Tabiatla uyumlu teknoloinin imkanlarından faydalanan ve iyi tasarlanmış olduğunda AVM'lerin buluşma mekanları olduğunu söyleyen Mehmet Kalyoncu, "İnsanlar fıtratı gereği bir arada olmayı birebir temas kurmayı özlüyor. AVM'lerin kazan kazan modelinden herkesi mutlu eden yatırımlar olduğunu gördük. Bir kötü örneğin diğer projelere örnek teşkil etmesini ben doğru bulmuyorum. Doğru projelendirilirse örnek olacak takdir edilecek alışveriş merkezleri yapılabilir. " dedi.

Ofislerle ilgili de önemli açıklamalar yapan Kalyoncu, "Hem alışveriş merkezleri hem de ofisler açısından dijitalleşmenin ne kadar önemli olduğunu gördük. Artık ofisleri daha verimli, daha esnek göreceğiz." dedi.

Kalyoncu, artık daha düşük metrekarelerde, daha verimli, daha esnek ve dijitalle iç içe ofis alanlarının görüleceğini söyledi. Belki de şehre çok yakın olmanın çok önemli olmayacağını dile getiren Kalyoncu, "Çünkü her gün ofise gidilmeyecek. Fiziki anlamda yine 3T (tabiat, teknoloji, tasarım) anlamında doğru kurgulanmış ofis projelerinin ön plana çıkacağını göreceğiz." dedi.


Türkiye'nin AVM karnesi!


Geri Dön