19 / 04 / 2024

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası Paşabahçe’ye ortak oldu!

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası Paşabahçe’ye ortak oldu!

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası, Paşabahçe Cam’ın yüzde 15.44 hissesini 125 milyon euroya alıyor.Yeni hedef ise satılan hisseden az olmamak kaydıyla halka arz yapmak.




Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Türkiye’nin en köklü kuruluşlarından Şişecam Topluluğu bünyesindeki Paşabahçe Cam Sanayii ve Ticaret A.Ş.’ye ortak oluyor. İstanbul’da düzenlenen bir basın toplantısıyla açıklanan anlaşma kapsamında; Paşabahçe Cam’ın yüzde 15.44 oranındaki hissesi için 125 milyon euro ödeyecek olan EBRD, Türkiye’de şimdiye kadar yaptığı en büyük öz sermaye yatırımını gerçekleştirmiş olacak. Şişecam’ın bağlı ortaklıklarından Trakya Cam 14.27 milyon adet, Anadolu Cam 9.51 milyon adet, Soda Sanayii de 9.51 milyon adet olmak üzere, Paşabahçe’de sahip oldukları toplam 33.29 milyon adet hisseyi satmak için anlaştı. 

 

Değeri 1.1 milyar dolar

 

Şişecam Topluluğu Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Müdürü Prof. Dr. Ahmet Kırman, yeni yatırımcı girişi sonrası Paşabahçe’deki halka arz sürecini hızlandırmayı ve en az bu kadarlık bir hisseyi daha halka arz etmek istediklerini söyledi. Kırman, “Bu işlemle birlikte şirket değeri 1.1 milyar dolar olarak belirlenmiş oldu. Paşabahçe, cam ev eşyası piyasasında üretim yapan şirketler arasında çarpanı en yüksek işlem olma özelliğini taşımakta. Paşabahçe’de bundan sonra atacağımız adımlar açısından bu çok önemli. EBRD gibi bir yatırımcının şirkete girişi de, halka arz sürecinde yerli ve uluslararası yatırımcılar açısından önemli bir gösterge olacak. EBRD’ye hisse satışımız Paşabahçe’yi halka açma fikrimizi değiştirmedi, aksine süreci hızlandırarak hayata geçirme arzumuz var...  Halka arzı mümkün olan en kısa sürede gerçekleştirmek istiyoruz diyebilirim” diye konuştu.

 

EBRD Türkiye Ülke Direktörü Michael Davey ise Şubat ayından beri görüştüklerini, yarın (bugün) Londra’da imza atacaklarını söyledi. Bu yatırımla Paşabahçe’nin uluslararası arenada daha da güçlenmesini hedeflediklerini kaydeden Davey,  şirketten çıkış yapmak için bir zaman planlamaları olup olmadığı ile ilgili soru üzerine, “Paşabahçe’nin halka arzının daha güçlü yapılması için buradayız. Halka arz yapılınca da şirkette kalacağız. Şirkete katkıda bulunmak istiyoruz” diye konuştu. 

 

‘Katkıda bulunacağız’

 

EBRD Sermaye Yatırımları Direktörü Peter Bryde ise 5 milyar euro öz sermaye yatırımları olduğunu, 600 şirkete yatırım yaptıklarını hatırlatarak, “Çok yatırım yaptık ama bu bizi çok gururlandırıyor. Paşabahçe’nin gelişimine katkımız olacak” dedi.

 

3.1 milyar doları aşan cirosu var

 

1935 yılında kurulan Şişecam’ın bugün; düzcam, cam ev eşyası, cam ambalaj ve cam elyafı gibi camın tüm temel alanları ile soda ve krom bileşiklerini kapsayan iş kollarında global bir oyuncu olduğunu belirten Ahmet Kırman,  “Şişecam 79 yıllık deneyimi, 20 bin çalışanı, 150 ülkeye ulaşan satışları ve 3.1 milyar doları aşan satış geliriyle uluslararası ölçekte bir topluluktur. Satış gelirlerinin yaklaşık yarısı yurt dışı satışlardan elde ediliyor” dedi.


Vatan


Geri Dön