23 / 04 / 2024

Avrupa'nın en büyük kâğıt müzesi İzmit'te açılıyor!

Avrupa'nın en büyük kâğıt müzesi İzmit'te açılıyor!

Cumhuriyet tarihinin ilk sanayi kuruluşlarından olan İzmit'teki SEKA Kâğıt Fabrikası, Avrupa'nın en büyük kâğıt müzesi olarak hizmete açılıyor. Üretimde kullanılan tarihi makineler onarılarak müzede sergilenecek.



Seka Kâğıt Fabrikası alanında bulunan binaları değerlendiren Kocaeli Büyükşehir Belediyesi alanda bulunan, fabrika binaları için "Seka Bilim Merkezi" ve "Seka Kağıt Müzesi" projeleri hazırladı. Yaklaşık 1,5 yıldır süren restore çalışmaları kapsamında üretimde kullanılan tarihi makineler onarılarak ilk günkü görünümüne kavuşturuldu. İç mekan düzenleme çalışmaları devam eden birinci fabrikanın, 2015 yılının ortalarında Avrupa'nın en büyük kağıt müzesi olarak hizmete açılması planlanıyor.


Kâğıdın tüm serüveni sergilenecek

Üretimde kullanılan tarihi makineler onarılarak müzede sergilenecek. Kağıt yapma makinelerinin sergileneceği Seka Kağıt Müzesinde, kağıt yapımının tüm aşamaları ziyaretçilere gösterilecek. Halka açık olacak olan müzede kağıt hakkında merak edilen tüm verilere vatandaşlar rahatça ulaşabilecekler.


Türkiye’nin en büyük endüstriyel dönüşüm projesi

Seka Kağıt Fabrikasında üretimin durdurulmasının ardından, 2005 yılında Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'ne devredildi. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Belediye devirin ardından fabrikanın bin 100 dönümlük arazisi üzerinde Türkiye'nin en büyük endüstriyel dönüşüm projesini başlattı. Kıyı kesimini kapsayan alanda yapılan çalışmalar sonucunda 2006 yılında son halini alan Sekapark, ülkenin en büyük eğlence ve dinlence alanlarından biri olarak hizmete açıldı.


TOKİ Haber


Geri Dön