26 / 04 / 2024

Avrupa'nın ilk yaşanabilir 3 boyutlu baskı evi kiracılarına teslim edildi!

Avrupa'nın ilk yaşanabilir 3 boyutlu baskı evi kiracılarına teslim edildi!

Hollanda Eindhoven'da tamamen 3 boyutlu yazıcıyla yapılan ev kiracılarına teslim edildi...



Hollanda Amsterdam'da yaşamını sürdüren emekli çift Elize Lutz ve Harrie Dekkers, Avrupa'da ilk defa tamamen 3 boyutlu yazıcıyla yapılan konutun yeni sakinleri oldu.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, Eindhoven Teknik Üniversitesi, Eindhoven Belediyesi ve İnşaat firmalarının ortaklaşa olarak hayata geçirdikleri proje dahilinde, dünyanın ilk 3 boyutlu yazıcıdan çıkan "yaşanabilir evi" yapıldı.

Evde ilk günlerini yaşayan Elize Lutz ve eşi Harrie Dekkers, Anadolu Ajansı muhabirine, kısmen kullanmaya başladıkları konuta Ağustos 2021 tarihi itibariyle yerleşeceklerini bildirdi.

Konutta göze çarpan ilk detayın ses yalıtımı olduğunu dile getiren Lutz, "Ses ve ısı yalıtımı çok iyi." diye konuştu.

Lutz, 3 boyutlu baskı evi için "Çok güzel" ifadelerini kullanırken, eşi Dekkers da "Tıpkı bir sığınak gibi güvende hissettiriyor." dedi.

Avrupa nın ilk yaşanabilir 3 boyutlu baskı evi kiracılarına teslim edildi!

- Yüzde 30 daha az malzeme ile inşa edildi

Eindhoven Teknik Üniversitesinden Prof. Dr. Theo Salet, 3 boyutlu yazıcı ile hayata geçirilen evin yüzde 30 daha az malzeme ile hayata geçirildiğini dile getirdi.

Hollanda Eindhoven'daki bir fabrikada imal edilen toplam 94 metrekarelik evin duvarlarının yazdırılma aşamasının da 120 saat sürdüğü belirtildi.

Daha sonra ise kamyonetle taşınarak Bosrijk bölgesinde yer alan Beatrix kanalının kıyısına getirilen konutun burada çatı ve pencerelerinin takıldığı bildirildi.

Üç boyutlu yazıcıyla hayata geçirilen konutun, normal yöntemle yapılanlara göre daha pahalıya mal olduğuna değinildi.

Son dönemlerde kısmen 3 boyutlu baskı ile özellikle Fransa ve ABD'de hayata geçirilen konutlardan sonra dünyada 3 boyutlu baskıların kullanıldığı projeler artıyor.

 

3 boyutlu teknolojiler inşaat alanında önemli paya sahip! 


Geri Dön