25 / 04 / 2024

Ayakkabıyı kira, yüksek borç ve indirim vurdu!

Ayakkabıyı kira, yüksek borç ve indirim vurdu!

Son yıllarda ardı ardına konkordato ilan eden firmalara yenileri eklenmeye devam ediyor. Firmaların konkordato ilan etmesine sebep olan meseleler ise sektör tarafından farklı açılardan yorumlanıyor.



Ayakkabı sektörü konkordatolarla baş etmeye çalışıyor. İki yıllık süreç içinde konkordato ilan eden Hotiç, Yeşil Kundura, Beta Ayakkabı, Eser Ayakkabı gibi firmalara son aylarda Kemal Tanca, Vepa Ayakkabı ve Markapark da eklendi. Dünya Gazetesi'nde yer alan habere göre; iç piyasada parekende üretim yapan firmaların yarıdan fazlası konkordato ilan eden firmalar kervanına katıldı.

Firmalara göre ise konkortdato ilan eden firmaların sektöre oranı üretim ve ciro özelinde yüzde 5'ler civarında yer alıyor ve sektörün durumu bunlara rağmen iyi gidiyor. Şirketlerin konkordato ilan etmesine sebep olan meseleleri ise sektör farklı açılardan yorumladı. Ortak kanı ise bu firmaların hem borçlanmada hem mağazalaşmada hem de indirimde ''aşırıya kaçması.''

Ardı ardına açılan perakende mağazalarının bu firmaların konkordato ilan etmesine sebep olduğunu ifade eden Türkiye Ayakkabı Sektörü Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı (TASEV) Başkanı Tan Erdoğdu, ''AVM'lerde mağaza açılması da konkordatoya giden yolda durumu zorlayıcı koşullardandı'' diye konuştu.

İflas ve konkordatoların ana sebebinin firmaların öz sermayelerini ayarlamamaları ve büyümeleriyle eş değerli olmaması olduğunu söyleyen İSO Ayakkabı ve Yan Sanayii komite üyesi ve Çetsan Ayakkabı sahibi Hüseyin Çetin ''Konkordato ilan eden bu firmalar girdikleri AVM'lerde 5 yıllık kontrat yapıyorlar, sonra işleri olmuyor ve ardından 1 yıl içinde AVM'den ayrılmak istiyorlar fakat ayrılamıyor. Bu firmaların mağaza sayılarını azaltıp finansal destek bulmaları gerekiyor'' dedi.

Konkordato ilan eden firmaların çok hızlı büyüdüğünü dile getiren Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel ise ''Kötü durumların nedeni firmaların yetersiz sermaye ile ve piyasa kredileriyle büyüme çalışmaları. Ayrıca AVM'lerdeki kontratlarını feshedememeleri de bir başka neden'' dedi.

Konkordato ilan eden firmaların kendi aralarında aşırı yarışa girdiğini aktaran İstanbul Deri ve Deri Mamülleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) Başkanı Mustafa Şenocak, ''Mağaza sayılarını gereğinden fazla artırmışlardı. AVM kiraları da etki eden nedenler arasında'' diye konuştu.


Geri Dön