24 / 04 / 2024

Ayasofya Camii'nde yaşanan korkunç olayın nedeni belli oldu! Açıklama şaşkınlık yarattı

Ayasofya Camii'nde yaşanan korkunç olayın nedeni belli oldu! Açıklama şaşkınlık yarattı

Ayasofya’nın 1484 yıllık İmparatorluk Kapısı’nın tahrip edilmesi kamuoyunun gündemine oturdu. Sosyal medyada ortaya çıkan görüntü sonrasında caminin güvenlik amirinin kusuru olduğu gerekçesiyle inceleme başlatıldı. Kapıya ne olduğunu yetkililer açıkladı.



Birinci derecede tarihi yapı olan Ayasofya’ya kasten zarar verilmesi kamuoyunda tepkilere neden oldu. 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’nun 65. maddesine göre tescil edilen sit alanları ve korunması gerekli taşınmaz kültür ve tabiat varlıkları ile korunma alanlarının bu kanuna göre tebliğ veya ilan edilmiş olmasına rağmen yıkılmasına, bozulmasına, tahribine, yok olmasına veya her ne suretle olursa olsun zarar görmesine kasten sebebiyet verenler iki yıldan beş yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezasıyla cezalandırılıyor.

CAMİNİN TARİHİ KAPISINA NE OLDU?

Vakıflar Genel Müdürlüğü, Ayasofya Camii'nin İmparator Kapısı'ndaki tahribata ilişkin incelemesini tamamladı. Tahribatın neden meydana geldiğini açıkladı. Yapılan açıklamada, "İmparator Kapısı’nda bulunan ahşap madalyon, ahşabın olağan sürecinden yıpranmış ve ufak dokunma ile de tahribat olmuştur. Ayasofya Kebir Camii İmparator Kapısı konservasyonu bugün itibarı ile tamamlanmış ve ihyası sağlanmıştır. Konunun incelenmesine yönelik savcılık soruşturmasının yanı sıra bir idari, bir teknik olmak üzere iki müfettiş de ivedilikle görevlendirilmiştir. Oluşan tahribatta bir güvenlik zafiyeti söz konusu değildir” ifadelerine yer verildi.

 Ayasofya Camii nde yaşanan korkunç olayın nedeni belli oldu! Açıklama şaşkınlık yarattı

 


Geri Dön