19 / 04 / 2024

Ayder Yaylası Arama Konferansı yarın yapılacak!

Ayder Yaylası Arama Konferansı yarın yapılacak!

Rize'nin ünlü yaylası Ayder'i yenilemek ve korumak için yarın Rize'de "Arama Konferansı" yapılacak. 



Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Mehmet Ergün Turan, Rize'nin ünlü yaylası Ayder'i yenilemek ve korumak için yarın Rize'de "Arama Konferansı" yapılacağını kaydetti.


Anadolu Ajansı'nda yayınlanan habere göre;  TOKİ  Başkanı Turan, Ayder'de yapılan ön tespitlere göre 639 adet parselden 262'sinin üzerinde yapı bulunduğunu, 2 tescilli, 98 korunması gerekli yapı dışında kalanların tümünün kaçak olduğunu ifade etti. 


Ayder'in yeniden cazibe merkezi haline geleceğini belirten Turan, "Kaçak yapıların önüne geçilebilmesi ve geleneksel dokuya uygun bir dönüşüm yaşanması halinde bölge turizm açısından yeniden bir cazibe merkezi olacaktır." dedi.


1 milyon metrekare alanda çalışma yürütülecek

Turan, Ayder Yaylası'nın yaklaşık 1 milyon metrekare alanda bir proje çalışması yürütüleceğini söyledi. Turan, "Ayder Yaylası alanının tamamı 1'inci, 2'nci ve 3'üncü derece doğal sitlerden oluşmakta, turizm bölgesi, milli park ve yayla olmakla birlikte kadastro görmüş bir yerleşim alanıdır. Arama Konferansı ile projeye yönelik çeşitli vizyon ve yaklaşımlar gündeme getireceklerdir." şeklinde konuştu. 


Turan, Ayder'de turizm adına yapılanların da turizm açısından bir tehdit oluşturmaya başladığına dikkati çekerek, "Bu kaçak yapıların önüne geçilebilmesi ve geleneksel dokuya uygun bir dönüşüm yaşanması halinde bölge turizm açısından yeniden bir cazibe merkezi olacaktır." değerlendirmesinde bulundu.


Her türlü ekolojik hassasiyetler göz önüne alınacak

"Her türlü ekolojik hassasiyetler göz önüne alınacaktır" diyen Turan, "Ayder'in tamamına ilişkin kentsel tasarım ve mimari projeler geliştirilecek. Yapılacak yeni yapılar, düşük katlı ve yöresel mimariye uygun şekilde inşa edilecek. Ayder'in, kentsel yenilemeden farklı birçok boyutu vardır. Bunları hassasiyetle gözeteceğiz. TOKİ için bu proje, özellikleri itibarıyla üstlendiğimiz ve üzerinde çalıştığımız en yeni bir projedir ve her türlü ekolojik hassasiyetler göz önüne alınacaktır" ifadelerini kullandı. 

 


Geri Dön