19 / 04 / 2024

Aydın Büyükşehir Belediyesi Işıklı Doğal Yaşam Parkı basın açıklaması!

Aydın Büyükşehir Belediyesi Işıklı Doğal Yaşam Parkı basın açıklaması!

Son günlerde basında da yer alan Işıklı Doğal Yaşam Parkı Projesi'ne yönelik olduğu görülen bir takım iddialar ile ilgili olarak Aydın Büyükşehir Belediyesi basın açıklaması yaptı.



T.C. AYDIN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ - BASIN AÇIKLAMASI


Son günlerde basında da yer alan Işıklı Doğal Yaşam Parkı Projesine yönelik olduğu görülen bir takım iddialar ile ilgili olarak aşağıdaki açıklamanın yapılarak, kamuoyunun yaratılmaya çalışılan bilgi kirliliğine karşı aydınlatılması ihtiyacı doğmuştur:

- Söz konusu bölgesel park alanı 09.03.2011 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanarak onaylanan Çevre Düzeni Planında; Bölge Parkı/Büyük Kentsel Yeşil Alan lejandında kalmaktadır.


- Bölgesel düzeyde büyüklüğe sahip parklar, yeşil ve açık alanların planlanarak uygulanabilmesi için büyüklükleri itibariyle evvela Çevre Düzeni Planında bu kararın alınmış olması gerekmektedir. Dolayısı ile bu ölçekte yapılması düşünülen yeşil alanlar için yatırım öncesi başvurulması gereken rehber Çevre Düzeni Planıdır.


- Söz konusu proje alanında yer alan ve bir takım asılsız iddialarla gündeme taşınmaya çalışıldığı görülen sulak alanlar ile ilgili olarak 21.11.2011 tarihinde Aydın Valiliğinden Aydın Belediyesine gönderilmiş olan yazı ve eki raporda; alanın 5 hektarlık kısmında sulak alanların tespit edildiği, bu sazlık sulak alanların başta su kuşları ve çeşitli yaban hayvanları tarafından kullananıldığı, Sulak Alanların Korunması Yönetmeliği Değişik Madde 7 uyarınca sulak alanlarda hiçbir faaliyete ve yapılaşmaya izin verilemeyeceği, iş ve işlemlerin bu çerçevede yürütülmesi gerektiği belirtilmiştir.


- Ayrıca Orman ve Su İşleri Bakanlığı Aydın Şube Müdürlüğü tarafından Aydın Belediyesine gönderilen 09.01.2012 tarihli bir yazıda ise; Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün 36.09.2011 tarihli yazısında Doğal Yaşam Parkı olarak planlanan sahadaki, SULAK ALANLARIN DOĞAL YAPILARI BOZULMADAN rekreasyon amaçlı kullanılmasında Sulak Alanlar Yönetmeliğine göre sakınca bulunmadığının söylendiği, sahih bir şekilde ifade edilmiştir.


- Bütün bunlarla birlikte 19.08.2011 tarihinde Aydın Valiliği tarafından yazılan bir başka yazıda ise bu alanda Doğal Yaşam Parkı yer almasında ve bu doğrultuda planlanmasında KAMU YARARI olduğu açıkça ifade edilmektedir.


İçinde Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünün de bulunduğu çeşitli kamu kurumları tarafından verilen kurum görüşleri ile de açıkça fiilen koruma altına alınmış olan ve herhangi bir şekilde müdahalede bulunulmasına izin verilmeyen bir alana ilişkin olarak, kamuoyuna yansıtılan iddiaların bu bilgiler ışığında mesnetsiz ve gerçek dışı olduğu aşikardır.

Kamuoyunun bilgi ve takdirlerine saygı ile sunulur.


Geri Dön