29 / 03 / 2024

Aydın-Denizli otoyolu için 11.9 milyar TL'lik teklif!

Aydın-Denizli otoyolu için 11.9 milyar TL'lik teklif!

Bugüne kadar 9 kez iptal ya da ertelemeye uğrayan Aydın-Denizli otoyol ihalesi 3 Temmuz'da yapıldı. Peki Aydın-Denizli otoyolunda verilen garantiler neydi?



Aydın-Denizli otoyol ihalesi 3 Temmuz'da gerçekleştirildi. Bugüne kadar 9 kez iptal ya da ertelemeye uğrayan proje ihalesine bu sefer 6 firma katıldı. 

Sözcü Gazetesi köşe yazarı Çiğdem Toker, bugünkü yazısında Aydın-Denizli otoyolunun ihalesini kaleme aldı. 

İşte Çiğdem Toker'in 'Aydın-Denizli otoyol ihale teklifleri' başlıklı yazısı...

Devletin, otomobil ve kilometre (km) bazında 5 Euro/cent  garanti vereceği daha önce açıklanan Aydın-Denizli otoyol ihalesi, 3 Temmuz'da yapıldı. Yap işlet devret modeline dayalı ve bugüne dek dokuz defa iptal/ertelemeye uğrayan proje ihalesine bu kez 6 firmanın başvurduğu duyuruldu. Ama o kadar.

Ulaştırma Bakanlığı açıklamasında, katılan firma isimleri ile teklif tutarları yoktu. (Kamu yararına olacak bilgileri açıklamaya ne gerek var, öyle ya.)

Bakanlık açıklamayınca, yapım süresi 3 yıl olarak planlanan, toplam 163 km uzunluğundaki otoyol ihalesine teklif veren firmaları öğrenmeye çalıştım. Kaynaklarım, bir firmanın teklif alma aşamasında elendiğini belirtti. Ulaştığım bilgilere göre, fiyat teklifleri 6.6 milyar TL ile 11.9 milyar TL arasında değişiyor.

Aydın-Denizli otoyolu için 11.9 milyar TL lik teklif!

★★★

Daha önce birkaç kez yazdığım ve aksi yönde açıklama gelmeyen bilgilere göre Aydın-Denizli otoyolunda verilen garantiler şöyleydi:

1.Kesim: Aydın-Kuyucak (Garantiye esas uzunluk 65 km) için çift yönde 35 bin otomobil eşdeğer gün. Yani yıllık 12 milyon 775 bin adet otomobil.

Garanti tutarı: 41 milyon 518 bin Euro

2.Kesim: Kuyucak-Denizli (garantiye esas uzunluk 85 km.) için 32 bin otomobil eşdeğer/gün. Yani yıllık 11 milyon 680 bin.

Garanti tutarı: 49 milyon 640 bin Euro

Toplam 91 milyon 158 bin Euro.

Meraklısına not: Geçiş ücreti, ihaleye konu uzunluk ile önceden belirlenmiş bir tavan ücretin çarpımıyla bulunuyor. Çıkan geçiş ücretinin, yıllık araç sayısıyla çarpımı devletin garanti ettiği tutarı veriyor.

Yukarıdaki verileri, anımsatma ve fikir vermek için tekrar paylaştım. Herşey sır olduğu için aradan geçen bunca zaman ve ertelemelerde şartname içeriği değişmiş olabilir.

★★★

Peki bu devasa ve sırlarla dolu ihale nasıl bir atmosferde yapıldı?

Sakarya'daki havai fişek fabrikasının patlayıp işçilerin can verdiği, baroları partiye bağlama yasasının Meclis'ten, avukatlara gaz sıkılıp, gazeteciye gözaltı eşliğinde geçirildiği, İstanbul Sözleşmesi'nden geri vites açıklamalarının yapıldığı ve daha sayılamayacak kadar çok hak ihlalinin yaşandığı bir haftada…

Aydın-Denizli otoyol ihalesi, bu ülkede insanca bir hayat için gerekenlerin üzerinden silindir gibi geçildiği bir haftada yapıldı.

Aydın-Denizli Otoyolu ihalesine 6 firmadan teklif!


Geri Dön