29 / 03 / 2024

Aydın'daki Beşparmak Dağları Milli Park mı olacak?

Aydın'daki Beşparmak Dağları Milli Park mı olacak?

Aydın'da antik çağda 'Latmos' adıyla bilinen Beşparmak Dağları'nın Milli Park ilan edilmesi için toplanan 40 bini aşkın imza başbakanlığa iletildi.



Söke İlçesi sınırları içinde bulunan, binlerce yıllık yüzlerce duvar resminin bulunduğu Beşparmak Dağları'nın Milli Park ilan edilmesi için 40 binden fazla imza toplandı. Günümüzde birbiri ardına açılan taş ocaklarının, açık hava müzesi konumundaki dağı daha fazla tahrip etmemesi için Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) ile Türkiye Doğal Hayatı Koruma Vakfı'nın (WWF) başlattığı imza kampanyasına çeşitli ülkelerden 360 sivil toplum örgütü destek verdi, 40 bin 231 kişi imzaladı.


Beşparmak Dağları'nın coğrafi açıdan Batı Anadolu'nun en etkileyici ve arkeolojik açıdan en zengin bölgelerinden biri olduğuna dikkat çeken EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, "Latmos'un zirvesinde eski Anadolulu Fırtına Tanrısı ile yerel bir dağ tanrısı kutsanmaktaydı. Burası aynı zamanda bir yağmur ve bereket kültürünün merkezi olarak görülüyordu. Sosyo-kültürel değişimlere rağmen bu kült geleneği Osmanlı Dönemi'ne kadar devam etti. Sayıları 170'i aşan resim repertuarında ağırlıklı olarak yerleşik hayata geçişe bağlı toplumsal değişimi yansıtan aile betimlemeleri yer alıyor. Latmos, 8 bin yıllık bir dönemi kapsayan açık hava müzesi konumundadır. Ayrıca kayaların doğal aşınmaları nedeniyle dünyada az görünen bir coğrafya parkı niteliği taşımaktadır. Anadolu'da Jeopark yapılabilecek en önemli yerler arasındadır" dedi. Beşparmak Dağları'nın botanik bilimi açısından Türkiye'nin 122 önemli bitki alanından biri olduğunu söyleyen Sürücü, acil koruma ihtiyacında olan bu alanların gelecek kuşaklara güvenli bir şekilde aktarılması gerektiğini hatırlattı.


EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, kültür ve doğa mirası yönünden eşsiz olan Beşparmak Dağları'nın, UNESCO'ya aday olması gereken bir doğa ve tarih hazinesi olduğunu belirterek "Böylesine zengin bir doğa alanı ve bir açık hava müzesi niteliğindeki tarihi zenginlikleri, maden ocakları nedeniyle büyük tehdit altındadır. Ülkemiz için çok önemli bu doğa ve tarih alanını kaybetme tehlikesi bulunmaktadır. Türkiye'den 360 sivil toplum örgütünün ve dosyalarda imzası bulunan 40 bin 231 kişinin destekleriyle Latmos'un, Bafa Gölü Tabiat Parkı'yla birleştirilerek 'BAFA GÖLÜ - BEŞPARMAK DAĞLARI MİLLİ PARKI' olmasına ilişkin imza dosyalarını T.C. Başbakanlık'a, T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı'na, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı'na, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'ne ve Aydın Valiliği'ne gönderdik" diye konuştu.


Yeni Asır


Geri Dön