25 / 04 / 2024

Ayhan Emekli: Olası bir depremde 1999 manzarasını tekrar yaşayacağız!

Ayhan Emekli: Olası bir depremde 1999 manzarasını tekrar yaşayacağız!

İnşaatlar Mühendisi Odası (İMO) İzmir Şube Başkanı Ayhan Emekli, 17 Ağustos 1999 Marmara depreminde Türkiye'nin ders aldığını söyleyemeyeceğini 15 yıl sonra olası bir depremde aynı görüntülerle karşılaşacağını söyledi.



İzmir Şubesi'nin düzenlediği 17 Ağustos Marmara Depremi'nin 15. Yılı etkinlik programıyla ilgili basın toplantısında konuşan Şube Başkanı Ayhan Emekli, güvenli ve sağlıklı yapı üretimi sağlanana kadar depremi unutmamaya, unutturmamaya, siyasi iktidarın görev ve sorumluluğunu hatırlatmaya kararlı olduklarını söyledi. 


Depremin bir doğa olayı olduğunu belirten Emekli, "Doğa olayı olan depremin ülkemizde doğal afet gibi yaşanması ve bir türlü önlem alınmaması sorunun kaynağını oluşturmaktadır. İnşaat mühendisliği her zeminde ve her şart altında güvenli ve sağlıklı yapı üretebilen ve bunu örnek uygulamalarla kanıtlayan bir bilim dalıdır. 


Doğa olaylarının doğal karşılanarak afet olarak yaşanmaması, ancak her yapının mühendislik hizmeti almasını sağlayacak bir sistem kurmaktan geçmektedir. Depremin bir doğa olayı olduğu kabul edilmeli, ancak denetimsizliğin neden olduğu olumsuzlukları "Kader" anlayışıyla değerlendiren yaklaşım terk edilmeli, yer hareketlerine ve zemine uygun yapı üretmenin depremi tehlike olmaktan çıkaracağı gerçeği görülmelidir" dedi. 


insanlar deprem tehlikesi ile karşı karşıya bırakıldı İMO  İzmir  Şubesi Başkanı Emekli, Türkiye'de kentleri, yapıları depreme karşı hazırlamanın iki temel yolu bulunduğunu söyledi. 


Bunlardan ilkinin mevcut yapı stokunun iyileştirilmesi, güçlendirilmesi olduğunu belirten Emekli, İkincisinin ise yapı üretim sürecinin denetlenmesi olduğunu dile getirdi. Emekli, "İlki, mevcut olumsuzluğu azaltmayı amaçlamaktadır. İkincisi ise geleceği güvenle inşa etmekle ilgilidir. Kamu binalarının akıbeti hakkındaki bilinmezlik devam etmektedir. 


Ne yazık ki ülkemizde yerleşimlerimize ait ayrıntılı yapı envanteri olmadığı için yapılarımızın olası bir depremde ne tür tepki vereceği bilinmemektedir. 


Ancak öncekilerinde olduğu gibi 1999 Marmara ve 2011 Van depremlerinde de yapı stokumuzun iyi bir sınav vermediği açıktır. Bununla birlikte yapı stokumuzun yüzde 60'ı 20 yaş ve üzeri yapılardan oluşmaktadır" dedi. 


Uzun yıllar deprem tehlikesine karşı önlem almayıp, adeta insanları deprem tehlikesi ile karşı karşıya bıraktığını belirttiği siyasi iktidarın, tek çare olarak gördüğü kentsel dönüşüm projelerini başlattığına değinen Emekli, ayrıca meslek odalarının etkisizleştirildiğini, yapı denetim sisteminin başıboşluğa teslim edildiğini söyledi. 

Emekli, "Depreme dayanıklı yapı üretimi sürecinde siyasi iktidara yön veren Türkiye'nin bir deprem ülkesi olduğu gerçeği değildir. 


Siyasi iktidar, kamu adına denetim yapmakla sorumlu meslek odalarını devre dışı bırakıp, kamu yararı taşımayan projelerin denetlenmesinin önüne geçmek, yapı üretimi ve denetimini ticarileştirmek, kentsel değerleri sermaye gruplarına peşkeş çekmek istemektedir" dedi. 


"ders çıkardığımız söylenemez" Emekli, basın mensuplarının "17 Ağustos Depremi'nden ders alındı mı? 15 yıl önceki görüntüler oluşmayacak mı" sorusuna ise "Ders çıkardığımız söylenemez. Bugün yine aynı deprem olsa farklı görüntü oluşmaz. Mevcut yapı stoğu depreme dayanıklı hale getirilmedi. Henüz bir yapı stoğu envanteri çıkarılmadı. 


Bunun yerine kentsel dönüşüm başlatıldı. İzmir de deprem riski yüksek kentlerine başında geliyor. Tüm Türkiye'de ve İzmir'de geçen 15 yıllık süreyi iyi kullanamadık. 15 yıl kaybettik. 


Bu nedenle depreme 15 yıl daha yaklaştık" dedi. 17 Ağustos 1999 depreminin üzerinden 15 yıl geçtiğine dikkat çeken Emekli, aynı sorunların sürdüğünü bu nedenle de deprem gerçeğini her sene hatırlattıklarını söyledi. 


Hakimiyet 


Geri Dön