25 / 04 / 2024

Aytaç Durak hakkında 19 yıl 6 ay hapis cezası istendi!

Aytaç Durak hakkında 19 yıl 6 ay hapis cezası istendi!

İçişleri Bakanlığı tarafından görevinden uzaklaştırılan Adana Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aytaç Durak ve 29 kişi hakkında, çıkar amaçlı örgüt yöneticisi ve üyesi olmak suçlamasıyla dava açıldı. Durak hakkında 19 yıl 6 ay hapis cezası istendi



İçişleri Bakanlığı tarafından görevinden uzaklaştırılan  Adana  Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak ve 29 kişi hakkında, çıkar amaçlı suç örgütü yönetici ve üyesi olmak suçlamasıyla dava açıldı. Durak hakkında 19 yıl 6 ay, o dönemdeki yardımcısı Mustafa Tuncel hakkında da 71 yıl 6 ay hapis cezası istendi.

Adana Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin, Haziran 2011de Adana Büyükşehir Belediyesinde faaliyet gösterdiği iddia edilen "çıkar amaçlı suç örgütü"ne yönelik operasyon kapsamında Aytaç Durak ile o dönemde Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkan Vekili olan tutuklu sanık Mustafa Tuncelin de aralarında bulunduğu 29 kişi hakkındaki Adana Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısının yürüttüğü soruşturma tamamlandı.

Adana Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısının hazırladığı 314 sayfalık iddianamede, "müşteki" olarak Adana Büyükşehir Belediyesi ile 5 kişi yer alırken, aralarında Durak ve Tuncelin de bulunduğu 10u tutuklu 29 kişi hakkında hapis cezası istendi, aralarında mevcut Adana Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zihni Aldırmazın da bulunduğu 27 kişi hakkında ise "takipsizlik" kararı verildi.

İDDİANAMEDE ÖRGÜTÜN ORTAYA ÇIKIŞI VE FAALİYETLERİ

İddianamede, örgütü ortaya çıkaran olay ve örgütün faaliyetleri şöyle anlatıldı:

"Adanada Adam kaçırma ve haraç alma gibi suçlarla yapılanma içinde olan Mehmet Salih Tnin kentin en işlek yerindeki Çakmak Plaza içerisindeki tüm işyerlerini tehditle ele geçirme girişiminde olduğu ihbar edildi. Mahkeme kararıyla telefonu dinlemeye alınan Mehmet Salih Tnin Aytaç Durakın oğlu Gökhan Durakı fidye için kaçırma planları yaptığı belirlendi.Dinlenen telefonlarda ayrıca,

Aytaç Durak ile onun yardımcısı ve Büyükşehir Belediye Meclisi Başkan Vekili Mustafa Tuncelin belediye içinde çıkar amaçlı suç örgütü kurdukları ortaya çıkınca, soruşturma genişletildi. Yapılan teknik takip ve telefon dinlemelerinde Tuncelin belediye ihalelerinin yandaşlarına verilmesini sağladığı, kendi isteği doğrultusunda imar değişikliği yaptırıp rüşvet aldığı, itiraz eden belediye meclis üyelerine baskı yaptığı belirlendi."

Durakın, Meclis toplantısında Tuncelin rüşvet aldığıyla ilgili bir kaseti dinletmesinin ardından, aralarının bozulduğu kaydedilen iddianamede, bunun üzerine Tuncelin, Durakın grubundan ayrıldığı ve ayrı bir örgüt kurduğu öne sürüldü.

Ayrıca iddianamede, Tuncelin basında yer alan "Bugüne kadar belediyede yapılan yasa dışı ne kadar imar değişikliği varsa mimarı Aytaç Duraktır. Başkanın 2 milyar dolar serveti var" sözlerine karşılık Durakın da, "Böyle yalan yanlış konuşursan insanların kafası karışır. Varsa bir hukuksuzluk adliye 300 metre ileride" sözleri ve birbirlerini suçlamalarıyla ilgili başka bilgiler delil olarak yer aldı.

SUÇLAMALAR

Cumhuriyet savcısı iddianamede Durak hakkında, "cebir ve şiddet kullanarak suç işlemek amacıyla kurulan örgütün yöneticisi olmak, meclis toplantısında 260 bin dolarlık rüşvetle ilgili ses kaydını dinletip, meclis üyesi Bekir Sıtkı Özerin bir otelden çıkarken fotoğrafını bir gazeteciye çektirip yerel bir gazetede yayınlatarak özel hayatın gizliliğini ihlal, kamu kurum ve kurumunu zarara sokmak için dolandırıcılık yapmak, ayrıca az sayıda mermi bulundurmak" suçlamalarıyla 19 yıl 6 ay hapis cezası istedi.

Ayrıca iddianamede Tuncelin, "Durak ile araları bozulduktan sonra belediyede ayrı bir suç örgütü oluşturduğu ve örgütün yöneticisi olduğu" gerekçesiyle "örgüt kurmak, tehdit, ihaleye fesat karıştırmak, basit yaralama, rüşvet almak ve vermek, kamu malına zarar vermek" suçlamalarıyla toplam 71 yıl 6 aya kadar hapsi istendi.

Aralarında iki gazetecinin de bulunduğu diğer sanıklar hakkında ise "ihalelere fesat karıştırmak, yağma, dolandırıcılık, şantaj ve rüşvet" gibi çeşitli suçlamalarla, 3 yıldan başlayan hapis cezaları talep edildi. İddianamenin Özel Yetkili 8inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildiği ve sanıkların önümüzdeki günlerde yargılanmaya başlanacağı öğrenildi.

AA


Geri Dön