28 / 03 / 2024

Ayvalık Küçükköy'de taş evlerin metrekaresi 3 bin TL!

Ayvalık Küçükköy'de taş evlerin metrekaresi 3 bin TL!

Fatih’in Midilli seferinde Ayvalık’ta kurulan yeniçeri köyü Yeniçarohori, şimdiki adıyla Küçükköy sanatçıların ilgi odağı oldu. Ev fiyatları makul. Turizm sektörü giderek hareketleniyor. Taş evler ise tamir edilmeyi bekliyor. 



Para Dergisi'nden Ayşegül Küçükkurt'un haberine göre Balıkesir'in Ayvalık ilçesinin merkezine yaklaşık 8 kilometre uzaklıkta şirin bir belde Yeniçarohori. Eskiden Ayvalık ilçesine bağlı bir köyken, 1970’te belde olan Yeniçarohori’nin şimdiki adı Küçükköy. Renkli sokakları, otantik taş evleri, butik otelleri ve Rum evlerinin restore edilerek sanat atölyelerine dönüştürülmesiyle çok ilgi çeken beldelerden biri haline geldi.

ÇEHRESİ DEĞİŞTİ

İzmir Alaçatı sokaklarını andıran belde, şimdilerle turist akınına uğruyor. Özellikle beldenin bir kilometre yakınında dünyaca ünlü ‘Sarımsaklı Plajı’nın bulunması, beldeyi hareketlendirmeye yetiyor. Tarım, hayvancılık ve yeni başlayan turizmle hareketlenen Yeniçarohori, girişimciler için önemli fırsatlar barındırıyor.

Köydeki eski taş evler sanat atölyeleri, resim galerileri, butik kafe ve oteller gibi pek çok işletme kurularak turizme kazandırılmış. Köydeki binalar mimari özellikleri korunarak restore ediliyor. Kendine galeri ve atölye kuran sanatçılar, burayı yazlık gibi görmeyip temelli yerleşiyorlar.

Geçmişte Ayiu Athanasiu Kilisesi olarak adlandırılan yapı, şu anda beldenin camisi olarak kullanılırken, yakınındaki manastır binası ise Göç Müzesi’ne dönüştürülmüş.

METREKARESİ 2-3 BİN TL'DEN BAŞLIYOR

Küçükköy’de emlak fiyatları geçmiş yıllara göre büyük bir artış göstermiş. Küçükköy'ün merkezinde satılık evlerin metrekare fiyatları 2 bin ila 3 bin TL arasında değişiyor. Kiralık daire fiyatları ise 1.000 ile 1.500 TL arasında. “Restore edilen evlerin fiyatları pahalı oluyor” diyen Gözde Tokgöz Emlak’ın Sahibi Ertuğrul Tokgöz, eski evlerin bakıma ihtiyaç duyduğunu söylüyor.


Geri Dön