20 / 04 / 2024

Azınlık vakıflarına iade için gelen başvuru düşük!

 Azınlık vakıflarına iade için gelen başvuru düşük!

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla başlatılan azınlık vakıflarının 76 yıl önce el konulan mallarının iadesiyle ilgili süreçte beklenen başvuru gelmedi



Vakıflara taşınmazları için verilen bir yıllık süre, 27 Ağustos'ta sona erecek. Şimdiye kadar 165 cemaat vakfından sadece 42'si iade talebiyle müracaatta bulundu. 


SÜRE DOLUYOR 


Azınlık vakıflarının 1936'dan sonra el konulan veya Hazine adına tescil edilen mallarının geçen yıl ağustosta çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname ile geri verilmesi kararlaştırılmıştı. Vakıflar Genel Müdürlüğü, cemaat vakıflarına bir yıllık başvuru süresi tanımıştı. Bu kapsamda kamu adına tescil edilen gayrimenkuller asıl sahiplerine iade edilirken, zamanında üçüncü kişilere devredilen mal varlıkları için de tazminat ödenmesi kararlaştırılmıştı. Cemaat vakıflarının gayrimenkuller için yapması gereken başvurunun süresi 27 Ağustos'ta sona erecek. 


Kararnamenin yayımlanmasından itibaren geçen bir yıllık sürede 165 cemaat vakfından sadece 42'si iade talebiyle başvuruda bulundu. Genel Müdürlük, 500'e yakın taşınmaz başvurusu beklerken, iadesi istenen gayrimenkullerin sayısı 218'de kaldı. Vakıflar Meclisi, şimdiye kadar 69 taşınmaza yönelik karar aldı. 


Burcu Çalık / SABAH


Geri Dön