27 / 04 / 2024

Azınlık ve vakıf malları için binlerce başvuru

Azınlık ve vakıf malları için binlerce başvuru

Gayrimüslim cemaatlerin kurduğu 165 azınlık vakfı olmasına rağmen Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne sadece 172 gayrimenkul için başvuruda bulunmuş



AİHM'nin tazminat kararlarının ardından Türkiye'nin uzlaşma arayışına girdiği "azınlık ve vakıf malları" sorununda Boğaziçi'nde, Adalar'da, Bakırköy'de, Beyoğlu'nda, Fatih'te yüzlerce gayrimenkul devir bekliyor.

Vakıflara, 85 gayrimenkul talebiyle en yüksek başvuruyu yapan Balıklı Rum Hastanesi Vakfı, 1 ay önce yayımlanan bir araştırma raporunda Fatih, Beyoğlu, Şişli, Beşiktaş, Eminönü, Kadıköy, Üsküdar, Adalar'da 157 ev, 26 bahçeli ev, 21 apartman, 3 bina, 6 daire, 66 dükkan, 2 iş hanı, 1 çivi fabrikası, 1 gazoz fabrikası, 2 otel, 1 gece kulübü, 1 pavyon, 2 gazino, 2 depo, 26 arsa, 1 tarla, 2 bağ, 2 bostan, 1 bahçe, 3 mezarlığı olduğunu açıkladı. Ortodoks cemaati de Heybeliada Ruhban Okulu'nun aralarında olduğu çok sayıda manastırı kaybedilen mal varlıkları arasında sıralıyor. Cemaat vakıfların 990 gayrimenkulü olduğunu belirtiyor.

Hrant Dink'in hayali

Türkiye'de 77'si Rum, 52'si Ermeni, 19'u Musevi, 10'u Süryani, bir Bulgar, iki Gürcü, üç Keldani ve bir de esnafa ait olmak üzere toplam 165 gayrimüslim vakfı var. İade için devlete sadece 17 azınlık vakfı, 172 gayrimenkul için başvurdu.

Rum Patrikhanesi, Ermeni Patrikliği, Musevi Hahambaşılığı'ndan alınan veriler ile Araştırmacı Dilek Kurban ve Avukat Kezban Hatemi'nin 1 ay önce hazırladığı,"Türkiye 'de Gayrimüslim Cemaatlerinin Vakıf ve Taşınmaz Mülkiyet Sorunu" adlı araştırmada ise cemaatler binlerce gayrimenkulü sıralıyor.

Ermeni cemaati; Büyükdere, Arnavutköy, Sarıyer, Şişli, Kumkapı'da, AİHM'de davası süren Hrant Dink'in kurduğu Tuzla Ermeni Öğrenci Kampı'nın da yer aldığı 30 gayrimenkulü olduğunu açıklıyor.

Gazete Habertürk


Geri Dön