29 / 03 / 2024

Aziz Kocaoğlu’ndan stat için hazine arazisi sürprizi!

Aziz Kocaoğlu’ndan stat için hazine arazisi sürprizi!

Stat meselesinin siyasi rant konusu haline getirilmesini eleştiren Başkan Kocaoğlu, Örnekköy ve Çiğli önerilerinin reddedilmesinden sonra sürpriz bir çıkış yaparak “Yeni stat için Hazine’den arazi almaya hazırız” mesajı verdi.




Stat meselesinin siyasi rant konusu haline getirilmesini eleştiren Başkan Kocaoğlu, Örnekköy ve Çiğli önerilerinin reddedilmesinden sonra sürpriz bir çıkış yaparak “Yeni stat için Hazine’den arazi almaya hazırız” mesajı verdi. Karşıyaka ve Göztepe’ye yapılacak statların ihalesini “basından” öğrendiklerini söyleyen Başkan Kocaoğlu, “O bölgeler, kentin nefes alacağı alanlar. Yerel yönetimle merkezi hükümet koordineli çalışmadığı müddetçe, hiçbir yatırımın yeri de, realitesi de, fizibilitesi de doğru olmaz” dedi. 


BEN TV’nin Kültürpark’tan canlı yayınladığı programda gazeteci Erol Yaraş’ın sorularını yanıtlayan  İzmir  Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Enternasyonal Fuarı’nda önemli bir dönüşüm süreci yaşandığını açıkladı. Fuarı geçmişle geleceği birleştiren yeni bir boyuta taşımak istediklerini belirten Başkan Kocaoğlu, gelecek yıl bunun ilk provasını gerçekleştireceklerini söyledi. 84 yıllık İEF’nin, Türkiye’nin en eski markalarından biri olduğuna dikkat çeken Başkan Kocaoğlu, fuarın önümüzdeki yıllarda da özdeşleştiği Kültürpark’ta yapılmaya devam edeceğini dile getirdi. 


Sporda siyaset olmamalı

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kentte yaşanan stat polemiğine de değindi. Stat meselesinin, bir siyasi rant konusu ve siyasi bir problem haline getirilmesinin hiçbir mantığı olmadığını ifade eden Başkan Kocaoğlu, şöyle devam etti: 

“Örnekköy’de 80 dönüm yeri bulmuşuz. Orayı beğenmediniz, tamam. O zaman, ‘Çiğli’deki yeri, istasyonun yanını verelim’ dedik. ‘Benim zamanımda kamulaştırılan ve kamulaştırmak için 5-6 sene uğraştığım yeri verelim’ dedik. ‘Buraya yapılsın, seçtiğiniz yer yanlış’ dedik. ‘Mevcut statta altyapı çalışsın, burası o bölgenin, Karşıyaka’nın tek nefes alacağı yer’ dedik. Aynı şekilde Uzundere’de yer bulundu, sonra o yer de engellendi.”

Başkan Aziz Kocaoğlu, “dediğim dedik” bir anlayışla işlerin yürütülmeye çalışıldığını belirterek, şunları kaydetti: 

“Bir büyük bölgenin planlaması sırasında, orada bir stat yerinin bulunması mümkündü, bugün de mümkün. Ama illa biz buraya yapacağız, illa bizim dediğimiz olacak, biz karar verdiğimiz zaman yanlış da olsa dönmeyiz, biz buraya işte şunu yaparız-bunu yaparız, biz şöyle plan yaparız, böyle yoğunluk artırırız, şuradan şöyle bir bilmem ne elde ederiz gibi… Öyle bir şey yok diyecekler şimdi. Öyle bir şey var mı yok mu, zaman içerisinde göreceğiz. Yaşayıp göreceğiz” 


Hazine arazisini satın alma formülü

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu kentteki stat problemini çözmek için gereken tüm adımları atmaya hazır olduklarını yineleyerek, gerekirse bedelini ödeyerek Hazine’den arazi satın alabileceklerini söyledi. Makul bir rakam istenmesi halinde böyle bir girişimi de başlatacaklarını dile getiren Başkan Kocaoğlu, şöyle devam etti:

“Alsancak Stadı yıkıldı şimdi. Alsancak Stadı’na, yine eskisi gibi 2 tane tribün mü yapılacak? Yoksa Alsancak Stadı ki, İzmir’in futbol tarihi burada bütün efsaneleri burada top koşturmuş. Bir tarafında Hazine’nin arazisi var. Ne kadar büyüyebiliyorsa.. Alsancak Stadı’nı siz eğer 25-30 bin kişilik ideal bir futbol stadı yaparsanız, İzmir’in stat problemi bitiyor. Atatürk Stadı’nı uzun dönemde nasıl değerlendirirseniz, değerlendirirsiniz? Biz Bornova’ya 10 bin kişilik yapıyor muyuz, yapıyoruz. Karşıyaka Örnekköy’e 20-25 bin kişilik bir tane yapılabilir mi, yapılır. Örnekköy’ü istemezsen, Çiğli’ye yapılabilir mi, yapılır. Burası kulübün elinde, yeşil alan olarak, halka açık alan olarak kalır. Uzundere’de istemediğin kadar Hazine arazisi var. Burada gerekiyorsa Hazine’den makul fiyata ben de almaya hazırım. Hazine arazisini bedeli mukabilinde.. Eğer çok fahiş bir şey, eski Et Entegre tesisindeki gibi olmayacak bir para istenirse tabi ki almayız. Normal ölçüde o parayı da vermeye hazırız. Göztepe altyapısı yıllardan beri Gürsel Aksel’de çalışıyor. Şimdi ona yer aranıyor. Bu çocuklar nereye gidecek? Oysa burası, şehrin göbeğinde yeşil olan olarak kalmalıydı. Afette toplanılacak yer burası. Siz suyun yeraltına gitmesi için toprak bırakmak zorundasınız. Az kalan 3-5 tane yeri de bu şekilde heba edemezsiniz. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı, kente yapılacak iki tane stadın ihalesini, projesiz ihalesini, ben yaptım oldu ihalesini basından öğrenmemelidir. Hiç haberimiz olmadı. Bu yanlıştır. Yerel yönetimle merkezi hükümet koordineli çalışmadığı müddetçe, hiçbir yatırımın yeri de, realitesi de, fizibilitesi de doğru olmaz.” 


ÇED’te tahammül sınırı aşılıyor

Büyük Körfez Projesi’nin ÇED raporu için hala bekleyişte olduklarının dile belirten Başkan Aziz Kocaoğlu, “Artık tahammülümüzün sonuna geldik” dedi. 

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı şöyle devam etti:

“Büyük Körfez Projesi’nin ÇED raporunun neden verilmediğini başlangıçta anlayamamıştım. Ama şimdi taşlar yerine oturuyor. Bizim Körfez’de yapacağımız çalışmaların yanı sıra, İzmir Limanı’nın kapasitesinin 2,5-3 misli artırılması var. Limanın kapasitesinin artırılması kime, hangi projeye negatif etki yapacaksa, ben onu algılıyorum. Bu Çandarlı olabilir, Nemrut Limanı olabilir, vesaire vesaire… Niye 2 seneyi aşkın bir süredir dünyanın en önemli çevre yatırımlarından birine onay verilmiyor? Ben para kazanmayacağım. Liman yani, TCDD para kazanacak ve TCDD ile beraber götürüyoruz bu projeyi. Ulaştırma Bakanı’nın da bu projeye onayı, direktifi var. Buna rağmen ÇED raporunun çıkmamasının nedenini siz nasıl sorgularsınız, İzmirliler nasıl sorgular?”

Katı atık bertaraf tesisi konusunda da benzer bir ÇED süreci yaşandığına dikkat çeken Başkan Kocaoğlu, “Biz ÇED sürrecindeki işlerde ciddi sıkıntı yaşıyoruz, Milli Emlak’tan almamız gereken hakkımız olan tahsislerde sıkıntı yaşıyoruz. Ama kendi yetkimiz dahilinde olan işleri sorunsuz ve hızlı bir şekilde yapabiliyoruz” dedi.



İzmir Büyükşehir Belediyesi





Geri Dön