19 / 04 / 2024

Aziz Yıldırım'ın inşaat ve savunma şirketlerine Forbes incelemesi!

Aziz Yıldırım'ın inşaat ve savunma şirketlerine Forbes incelemesi!

Fenerbahçe başkanı olması sebebiyle spor yöneticiliğiyle bilinen Aziz Yıldırım aynı zamanda büyük şirketlerin de sahibi bir işadamı. Yıldırımın inşaat, savunma, denizcilik, turizm, beton ve hayvancılığa kadar uzanan sektörlerde önemli yatırımları var



Forbes Dergisi, Fenerbahçe Başkanının iş hayatını incelediği dosyada, Yıldırımın girdiği savunma ihalelerine dikkat çekiyor.

Bunlardan Maktaş Makine, Türk Silahlı Kuvvetlerinin muhabere entegre sistemini Alman Siemens ile birlikte kurmuştu. Futbolda şike soruşturması kapsamında tutuklanan Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım, kamuoyunda daha çok spor yöneticisi kimliğiyle tanınıyor. Ama birçoğunun internet sitesi bile olmayan şirketleri ile Fenerbahçe Başkanı, Türkiyedeki iş dünyasında kayda değer bir ağırlığa sahip.

İNŞAAT TURİZM SAVUNMA

Yıldırımın şirketleri inşaat, savunma, denizcilik, turizm, beton ve hayvancılığa kadar oldukça geniş bir alanda faaliyet gösteriyor. Forbes Dergisi, Fenerbahçe Başkanının iş hayatını incelediği dosyada, Yıldırımın girdiği savunma ihalelerine dikkat çekiyor. Fenerbahçe Başkanının yüzde 93 hissesini elinde bulundurduğu Maktaş Makinenin en büyük müşterisinin NATO olduğu biliniyor. Yıldırım, dayısı Faruk Yalçının 1963te Makyal İnşaatı kurarak NATO ihaleleri almaya başlamasından 10 yıl sonra Maktaş Makine ile iş hayatına girdi.

650 MİLYON DOLARLIK İŞ ÜSTLENDİ

Şirket, 1973ten bugüne çoğu NATO için olmak üzere toplam 650 milyon dolarlık iş üstlendi. En büyük işi ise TAFICS projesi için kazandığı ihale oldu. Maktaş, 1996da TAFICS ( Türk Silahlı Kuvvetleri Entegre Muhabere Sistemi) projesinin birinci aşaması için yapılan ihaleyi Siemens ile birlikte 223 milyon dolara kazandı. Aynı projenin ikinci aşaması için yapılan ihaleyi de 2003te yine Siemens-Maktaş ortaklığı 177 milyon dolara aldı. TAFİCS projeleri 2006da dünyada Siemensin uluslararası ihaleleri kazanmak için rüşvet dağıttığı suçlamasıyla gündeme gelmişti. Siemensi dünyada zora sokan bu konu Türkiyede ise gündeme gelmedi. Sahibi olduğu Gülhan Denizcilikin Dearsan tersanesiyle imzaladığı iş ortaklığı ile Türkmenistana 100 milyon dolarlık iki karakol botu sattığına ilişkin haberlerde, önemli bir ortak olmasına karşın Aziz Yıldırımın adı geçmedi.

İŞTE O 9 ŞİRKET

Aziz Yıldırım Maktaş Makinenin yanı sıra İmsak Savunma, Savtem Savunma, As İnşaat, Asbeton İnşaat, Aly İnşaat, Gülhan Denizcilik, AG Denizcilik ve Şahdem Süt Entegre Hayvancılık şirketlerinin de hissedarı. Dergide yer alan dosyada Aziz Başkanın Fenerbahçe yönetiminde yer alan isimlerle de sağlam iş ilişkileri olduğu hatırlatılıyor. Fenerbahçenin küme düşmesi ve Yıldırımın önderliğini kaybetmesi halinde Aziz Başkanın iş liginde eski gücünü sürdürüp sürdüremeyeceği merak konusu.

VATAN


Geri Dön