25 / 04 / 2024

Bağdat Caddesi'nde kentsel dönüşüm ne durumda?

Bağdat Caddesi'nde kentsel dönüşüm ne durumda?

Gazete Habertürk yazarlarından Mimar Esin Tümer, Bağdat Caddesi'ndeki kentsel dönüşüm çalışmalarını Cadde'de projeler üreten müteahhit firmalara sordu. İşte,  Mimar Esin Tümer'in yazısı.. 



Bağdat Caddesi ve Kadıköy'deki dönüşüm geçtiğimiz yıl semt sakinlerini hayli sıkıntıya soktu. Bölgede çalışan müteahhit firmalara sorduk ve gördük ki onlar da hallerinden pek mutlu değil. Alan pahalı diyor, satan mutlu değil, mahalleli memnun değil derken bir yıl geçti, işte farklı sesler ve Cadde'nin geleceği için çözüm önerileri.

 

AYİDER (Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği) Başkanı Melih Tavukçuoğlu 

 

'2017 toparlanma yılı oldu'

 

Bağdat Caddesi nde kentsel dönüşüm ne durumda?


 
"Geçtiğimiz yıl, Bağdat Caddesi için toparlanma yılı oldu. Fiyatlarda yüzde 30'luk bir düşüş nedeni ile mağaza ve dükkân fiyatları da daha uygun bir rakama geldi. Bu nedenle dünyaca ünlü birçok marka yeniden Cadde'ye giriş yaptı. 2018'de Cadde yeniden İstanbul'un gözbebeği olacak. Cadde bir şantiye alanı olarak görünse de, bu bir süreç. Bağdat Caddesi'ndeki binaların neredeyse yüzde 90'ı 50-60 yıllık binalar ve depremde  büyük risk oluşturuyor. Cadde'de inşaat yapan bizler de burada oturuyoruz ve Cadde'de oturan diğer birçok kişi biz de aynı sorunlarla boğuşuyoruz. 2018 yılında yaklaşık 2000 dairelik konut projesinin geliştirilmesini öngörüyoruz."

 


Aydoğan İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı İrfan Aydoğan

 

‘Kat malikleri evine dönmüyor’

 

Bağdat Caddesi nde kentsel dönüşüm ne durumda?

 

"Cadde'de kentsel dönüşüm tamamlandığı zaman bölgenin nüfusu 2 kat oranda artacak. Bölge, bu insan yoğunluğunu kaldıracak altyapıya sahip değil. Giderek betonlaşan, en ufak bir yağmurda dahi su baskınlarının arttığı bir lokasyona dönüşmeye başladı Cadde. Kat maliklerinin büyük bir yüzdesinin dairelerine dönmeyerek kiraya vermeleri veya düşük fiyatla satmaları, arz talep dengesinin bozulması nedeniyle fiyatlarda şu an için artış beklemiyoruz.  Kat maliklerine verilen emsallerin artması nedeniyle denge bozuldu. Bu yüzden mevcut şartların devam ettiği müddetçe kentsel dönüşümle ilgili üretim 'yapmayı yanlış buluyoruz." 

 


Mimar Ahmet Erkutoğlu

 

‘Önlem alınması gerekiyor’

 

Bağdat Caddesi nde kentsel dönüşüm ne durumda?

 

"Çevrede yıkım esnasında çıkan toz ve kirlilik ile inşaat yapımı sırasında çevreye verilen rahatsızlık, insanların Kadıköy'den kaçmasına neden oldu. Anadolu'dan Kadıköy'e gelen müteahhitlerden sat-yapçıların, yap-satçılardan çok olması, arzın çok olması talebin az olması nedeniyle dairelere alıcı çıkmadı. Dolayısıyla ekonomik açıdan sıkıntıya düşen sat-yapçı müteahhitlerin fiyatları düşürmeleri nedeniyle fiyatlar geriledi. Önlem alınmazsa fiyatlar daha da gerileyebilir. Yarım kalan projelerin tamamlanması ve vatandaşlarımızın mağdur olmaması için KİPTAŞ veya İller Bankası gibi bir kurum devreye girebilir."

 


Şişikler İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Şişik

 

‘Emsal transferi yapılmalı’

 

Bağdat Caddesi nde kentsel dönüşüm ne durumda?

 

"Bağdat Caddesi ve çevresinde fiyatların şu an dipte olduğunu ilerleyen yıllarda inşaatların getirdiği çevresel ve fiziksel yorgunluğun giderilmesiyle kesinlikle artış göstereceğini ve 2018 sonunda bu artışları piyasalarda göreceğimizi düşünüyoruz. Dolayısıyla şu anda alıcılar için en uygun piyasa koşullarını yaşıyoruz. Sağlıklı bir kentsel dönüşüm için ada bazında parsel birleşmeleri teşvik edilerek, otoparkları olan, enerji  üretebilen, doğal kaynakları en az tüketen nitelikli projeler üretmeliyiz. Buna ek olarak ada içi emsal transferi yapmak suretiyle emsal hakkını transfer eden parsellerin kamuya terkini sağlayıp daha çok kamusal yeşil alanlar çıkartmalıyız."


Geri Dön