19 / 04 / 2024

Bakan Sarı: Yapı Araştırma Merkezi kurulacak

Bakan Sarı: Yapı Araştırma Merkezi kurulacak

Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Bakanlığının bütçesi ile ilgili görüşmelerde, çalışmalarla ilgili bilgi verdi, "Yapı Araştırma Merkezi" kurulmasının gündeme alındığını söyledi. İşte açıklama...



Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, 1 Ocak 2011'den itibaren yapılan binalarda Enerji Kimlik Belgesi alınmasının zorunlu hale geldiğini belirterek, "Mevcut binaların da 2 Mayıs 2017'ye kadar Enerji Kimlik Belgesi almaları gerekiyor. Bu kapsamda ülke genelinde 350 bin yapıya Enerji Kimlik Belgesi verildi" dedi.


TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, 2016 yılı bütçe görüşmeleri devam ediyor.


Bakanlığının bütçesi üzerine sunum yapan Sarı, kentsel ve kırsal alanlarda insan sağlığının ve ekosistemin korunmasını sağlamak amacıyla 81 ilde 195 sabit istasyonla anlık olarak hava kalitesinin izlendiğini bildirdi.


İstasyonların sayısının 2017 sonuna kadar en az 352 olacağını ifade eden Sarı, söz konusu istasyonlarda ölçülen parametrelerin sonuçlarının "havaizleme.gov.tr" adresinde anlık yayımlandığını dile getirdi.


Ülke ve bölge ölçeğinde "Mekansal Strateji Planı"nın hazırlık çalışmalarına başlandığını belirten Sarı, "Yerleşme, yapılaşma ve arazi kullanımına yön veren, alt ölçekli planlara ve uygulamalara esas teşkil eden çevre düzeni planlarının bugün itibarıyla ülke genelinde yüzde 97’si tamamlanmıştır" diye konuştu.


Sarı, 2015 yılında yapılan kıyı alanları planlama çalışmaları ile kıyı yapı, tesis ve yatırımlarına ait 51 imar planının onaylandığını anlatarak, ülke genelinde kıyı ve sahil şeritlerinin planlanması aşamasının ilk adımı olan kıyı kenar çizgisi tespitlerinin yüzde 99 oranında bitirildiğini kaydetti.


Ülke olarak enerji verimliliğinde belirlenen hedeflere ulaşılması durumunda toplam enerji ihtiyacının yüzde 16 azalacağına dikkati çeken Sarı, "Bu nedenle, 1 Ocak 2011'den itibaren yapılan binalarda Enerji Kimlik Belgesi alınması zorunlu hale geldi. Mevcut binaların da 2 Mayıs 2017'ye kadar Enerji Kimlik Belgesi almaları gerekiyor. Bu kapsamda ülke genelinde 350 bin yapıya Enerji Kimlik Belgesi verildi" dedi.


Sarı, binalarda enerji verimliliği alanında farkındalığın artırılarak yenilenebilir enerji kaynaklarının daha yaygın kullanılması ile çevreye duyarlı ve sürdürülebilir yapılaşma hedeflerinin bulunduğunu söyledi.


- "Yapı Araştırma Merkezi kurulması gündeme alındı"


Yapı malzemeleri ile ilgili faaliyetlere ilişkin bilgi veren Sarı, sözlerini şöyle sürdürdü:


"Toplam 244 standart kapsamında 21 onaylanmış kuruluş, 51 standart kapsamında 9 uygunluk değerlendirme kuruluşu görevlendirilmiştir. İnşaat Teknik Değerlendirme ve Bilimsel Araştırma Kurumu, Avrupa Teknik Değerlendirme Kuruluşu olarak görevlendirilmiştir. Bakanlığımızca görevlendirilen 3 Ulusal Teknik Onay Kuruluşu, standardı olmayan veya standarttan sapma gösteren 53 ürün için 2015 yılı içinde ulusal teknik onay düzenlemiştir. Bu görevlendirmelerle imalatçıların ürünlerine uygun belgelendirme yapmaları kolaylaştırılmıştır. Piyasada belgeli ve mevzuata uygun ürün artışı sağlanmıştır. Piyasaya güvenli yapı malzemelerinin arz edilmesi, tüketicinin ve rekabetin korunmasının sağlanmasıyla ülke genelinde 19 bin 454 piyasa gözetimi ve denetimi faaliyeti gerçekleştirilmektedir."


Yapı malzemelerinin denetim faaliyetlerine hız kazandırılması ve etkinliğinin arttırılması için "Mobil Yapı Malzemeleri Denetim Sistemi" yazılımının geliştirildiğini anlatan Sarı, yazılımın ülke genelinde yaygınlaştırılarak etkinliğinin arttırılacağını ifade etti.


Yenilikçi ve sürdürülebilir ileri yapım teknolojilerinin kullanılması ve yaygınlaştırılması yönünde de çalışmalar olduğuna dikkati çeken Sarı, bu amaçlara yönelik "Yapı Araştırma Merkezi" kurulmasının gündeme alındığını kaydetti.


- "3 bin 881 yapım projesi gerçekleştirildi"


Bakan Sarı, trafik yoğunluğunun azaltılması, hava kalitesinin yükseltilmesi, enerji tasarrufunun sağlanması amacıyla ilk kez bisiklet yollarıyla ilgili mevzuat hazırlandığını hatırlattı.


Türkiye'de 2002'de 12 olan Özel Çevre Koruma Bölgesi sayısının 16'ya yükseldiğine işaret eden Sarı, "Aynı dönemde, kıyı ve deniz koruma alanlarımızın toplam yüzölçümü 346 bin hektardan 1 milyon 470 bin hektara ulaşmıştır" dedi.


Sarı, 2003'ten bugüne kadar maliyeti yaklaşık 9,5 milyar lira olan 3 bin 881 yapım projesi gerçekleştirildiğini, 1 milyar 800 milyon lira değerinde 280 yapım projesi çalışmasının da devam ettiğini söyledi.


Yapı denetim hizmetlerinin daha etkin sağlanabilmesi için Yapı Denetim Kanunu kapsamında 2 bin 463 yapı denetim kuruluşuna izin belgesi verildiğini anlatan Sarı, bu kuruluşlardan halen bin 935'inin faaliyetlerini sürdürdüğünü belirtti.


Bakan Sarı, bugüne kadar 74 kurum, 696 kullanıcısı olan Harita Bilgi Bankasına 6 bin 100'ün üzerinde proje indeks bilgisi girildiğini kaydetti.


İller Bankası aracılığıyla 2003 yılından bugüne kadar yerel yönetimlere yaklaşık 25 milyar lira uzun vadeli kredi verildiğini ve 3 milyar 494 milyon lira hibe yapıldığını ifade eden Sarı, 2003 yılından bugüne kadar 4 bin 383 iş bitirildiğini, yerel yönetimlerin hizmetine sunulduğunu 13 milyar 750 milyon lira harcama yapıldığını aktardı.


- "Bin 23 iş için 5 milyar 841 milyon lira kaynak kullanıldı"


Su ve Kanalizasyon Altyapı Projesi (SUKAP) kapsamında projenin başlangıcından bugüne kadar bin 23 iş için 5 milyar 841 milyon lira kaynak kullanıldığına değinen Sarı, Sürdürülebilir Şehirler ve Marka Kentler projesi kapsamında, ülke genelinde 65 ilde 146 parkın proje ve uygulamasına hibe olarak başlandığını, bunlardan 129'unun tamamlandığını dile getirdi.


Vatandaşların ortak hayatı olan çevreyi korumanın hükümetin temel önceliklerinden olduğunu vurgulayan Sarı, şunları kaydetti:


"Hükümetimizin temel politika ve uygulama alanı, çevre haklarına saygı olacaktır. Diğer taraftan dünyada giderek artan oranda nüfusun şehirlerde yaşadığı, aynı zamanda kültürün de şehirlerde geliştiği dikkate alındığında, yaşanabilir şehirler oluşturmak bizim de Bakanlık olarak önceliğimizdir. Bu noktada şehirlerimizin, kadim medeniyetimizin renklerini taşıyan ve mekana yansıtan, altyapısı sağlam, afetlere dayanıklı ve çevreye duyarlı bir biçimde gelişmesi için çalışmalarımız son on üç yılda olduğu gibi aynı kararlılıkla devam edecektir." 


AA



Bu haber Sabah Gazetesi'nde şöyle yer aldı:


TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 2016 bütçesiyle ilgili sunum yapan Bakan Sarı, "Kentsel dönüşüm kapsamında bugüne kadar 2 milyar TL'ye yakın kaynak kullanıldı" dedi

Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, kentsel dönüşüm kapsamında bugüne kadar 2 milyar TL'ye yakın kaynak kullanıldığını belirterek, riskli alanlar için de "Kanun kapsamında 136, Bakanlar Kurulu kararı ile 47 ilimizde toplam 178 adet riskli alan ilan edilmiştir" dedi. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda bakanlığının 2016 bütçesiyle ilgili sunum yapan Bakan Sarı, bakanlık çalışmalarıyla ilgili şunları söyledi: 


 178 RİSKLİ ALAN: 

Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında 3.5 yıllık uygulama dönemini geride bıraktık. Kanun kapsamında 136, Bakanlar Kurulu kararı ile 47 ilimizde toplam 178 adet riskli alan ilan edildi. 2015 yıl sonu itibari ile toplam 311 bin 837 adet bağımsız bölüm içeren 92 bin 833 binada riskli yapı tespiti gerçekleştirildi. Kentsel dönüşüm uygulamaları kapsamında bugüne kadar 2 milyar TL'ye yakın kaynak kullanıldı. 


 YÜZDE 90 FOTOĞRAFLANDI: 

Gerçek Ortofoto ve Coğrafi Veri Üretim İşi Projesi hızla devam ediyor. Proje kapsamında şehir ve ilçe merkezlerinin uçaktan görüntü alımları yüzde 90 oranında tamamlandı. Üretim hızlı şekilde devam etmekte olup, tüm ürünler kamu kurum ve kuruluşları ile paylaşılmaya başlandı. Ortofoto projesi ile kentsel alanların yüksek çözünürlüklü görüntüleri ve ülkenin bina envanteri elde edilecek. Kaçak yapılaşmalar da takip edilecek. 


GÜRÜLTÜ HARİTASI 2018'DE TAMAM

Gürültü kontrolüne yönelik çalışmalara hız verdiklerini aktaran Bakan Sarı, bu kapsamda 23 ilde stratejik gürültü haritası hazırlandığını belirterek, "Harita 2018'de tamamlanacak" dedi. 21 ilde çöp depolama tesislerinde 148.5 megawat kapasiteyle elektrik enerjisi de elde edildiğini anlatan Sarı, şunları söyledi: "Atıkların toplanıp geri kazanılmasıyla ekonomimize 3 milyar TL'lik katma değer sağlandı. Bu alandaki doğrudan istihdam 60 bin kişiyi geçti." Bugüne kadar 350 bin adet yapıya Enerji Kimlik Belgesi verildiğini belirten Sarı, almayanlar için son tarihin 2 Mayıs 2017 olduğunu sözlerine ekledi. 


Sabah



Geri Dön