23 / 04 / 2024

Bakanlık'tan Antalya için yeni sit kararı!

Bakanlık'tan Antalya için yeni sit kararı!

Kültür ve Turizm Bakanlığı Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu'nun tarihi ören yerleri çevresinde belirlenen bölgelerin 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı tescil edilmesi talebini onayladı. Buna göre başta Alanya olmak üzere, Manavgat, Serik.



Akseki, Gazipaşa, Muratpaşa, Konyaaltı, Döşemealtı, Korkuteli, Gazipaşa ve Elmalı'da tespit edilen tarihi yerleri 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak tescil etti. 


Lahitler

1. Derece Arkeolojik Sit Alanı Tescil edilen yerler şöyle: Alanya'nın Bıçakçı Mahallesi sınırları içerisinde Dim Barajı göl havzası içinde ve kuzey kıyısında, antik döneme ait seramik parçalarının ve yapı kalıntılarının bulunduğu antik yerleşim alanı. 

Mahmutlar ve Kargıcak Mahalleleri sınırları içerisinde, Kilise Tepe Mevkiinde yer alan Geç Roma Dönemi yapı kalıntıları. Gazipaşa Çörüş ve Çakmak Mahalleleri arasında yer alan, orman mülkiyetindeki Asar Tepenin eteklerinde ve üzerinde bulunan, Antik yapı kalıntıları ile halen kullanılmayan, yakın geçmişimize ait mezarlık içerisindeki Lahitlerin ve Antik duvar kalıntılar. 


Kaya mezarları

Elmalı'nın Yuva Mahallesi sınırları içerisinde Yumucak Tepenin kuzeydoğusunda kalan antik yerleşim yeri ile korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı olarak tescil edilen Körüsten Mevkiindeki Kaya Mezarını da içine alacak şekilde Asar Tepesi. Korkuteli İmrahor Mahallesinde, Sarıtaş Mevkiinde yer alan antik yerleşim alanı ve açık hava tapınım alanının bulunduğu bölge. 

Korkuteli Çığlık Yaylası sınırları içerisinde yer alan Kocapınar Mevkiindeki antik yerleşim alanı ile Karabayır Sırtı Mevkiindeki tepede bulunan antik kale Yapısı. Serik, Etler Mahallesi sınırları içerisinde yer alan Kızıl Tepenin batı yamacındaki alanda tespit edilen kule yerleşiminin bulunduğu alan. Konyaaltı'nın Geyikbayırı Mahallesi sınırları içerisinde bulunan Tümülüs Nekropol ve tümülüsler Akseki. Emiraşıklar Mahallesi, Yukarıdağ Tepesi üzerinde antik Kültür ve Turizm Bakanlığı başta Alanya olmak üzere, Manavgat, Serik, Akseki, Gazipaşa, Muratpaşa, Konyaaltı, Döşemealtı, Korkuteli, Gazipaşa ve Elmalı'da tespit edilen tarihi yerleri 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak tescil etti yapı kalıntılarının bulunduğu alan.Döşemealtı Bademağacı Mahallesinde, bir kısmı imar planı değişikliği talep edilen planlama alanı sınırı içerisinde kalan, bir kısmı ise planlama alanı sınırı dışında ve bu sınırın güneyindeki alanda yer alan, üzerinde birden fazla mekândan oluşan dikdörtgen formlu Yapı ve yapıların temel izleri, bir adet pencere formunda niş, küçük moloz taşlardan yapılmış dörtgen formlu taş temelli mezarlar ile giriş kısımları kemer formunda ana kayaya oyulmuş kaya mezarlarından oluşan nekropol ve tümülüsün bulunduğu alanın haritada sınırlarının gösterildiği şekilde, I. Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak tescil edilmesine verildi. 

Osman Ağa Bahçesi Muratpaşa Meydan Kavağı Mahallesi, 12539 ada 2 parselde, imar planında "Semt Pazarı" olarak gösterilen alanda yer alan Cumhuriyet Dönemine ait bahçe kapısının (Osman Ağa Bahçesi), "Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlığı" olarak tescil etti. 


Geri Dön