19 / 04 / 2024

Balçova arsa mağdurları Büyükşehir Belediyesi'nin önünde imar duası etti!

Balçova arsa mağdurları Büyükşehir Belediyesi'nin önünde imar duası etti!

İzmir'de 1970'li yıllarda imar planı yapılmadan önce aldıkları arsalarla ilgili halen mücadele veren 'Balçova arsa mağdurları', Büyükşehir Belediyesi önünde protesto gösterisi düzenledi. Arsa mağdurları, belediye önünde 'imar duası' etti.




Kamuoyunda, 'Balçova arsa mağdurları' olarak bilinen vatandaşlar, 1970'li yıllarda Balçova Belediyesi tarafından imar planı yapılmadan satılan bin 898 tapulu arsayı satın almıştı. Arsaları satın alan vatandaşlar, daha sonra o bölgede yapılan imar planında aynı bölgedeki bazı arsalara 3,5 emsal verilmesine karşın kendi arsalarına 1,6 emsal verildiğini iddia ederek uzun yıllardır mağdur edildikleri gerekçesiyle mücadele ediyor.


Bayramın birinci günü  İzmir  Büyükşehir Belediye binası önünde toplanan arsa mağdurları adına konuşan vatandaşların avukatı Mustafa Kemal Turan, Balçova arsa mağdurlarının en bariz imar adaletsizliğini yaşayan kitle olduğunu söyledi. Turan, "İzmir'in genelinde alınan düzenleme ortaklık payı ile verilen emsal arasında illiyet bağı bulunmamaktadır. Yüzde 25 terk'e 3,5 alındığı gibi bizler gibi insanlara yüzde 70 terk'e 1,6 emsal alınmakta, arada 14 katı imar farkı olmaktadır. İmar planında parçacı yaklaşım sergilenmekte, bütünlükten uzaklaşılmaktadır. İzmir genelinde imar planında özel yaklaşımlar vardır." dedi.


İmarda emsal bakımından bir orantısızlık bulunduğunu iddia eden Turan, "Bakıyorsunuz bir yerde 1 emsali zorlarken, başka bir yerde 4,5 emsale çıkıyor. Kent genelinde imar adaleti bakımından orantı olmalı. Biz diyoruz ki; 8 Ağustos tarihini İzmir özelinde imar günü ilan edelim ve imar hakkı bakımından şanslı, haklarını fazlasıyla elde etmiş, bize fark atmış olanların imar bayramını tebrik edelim. Bizler gibi bu ayrıcalıklı sınıfın bayramını tebrik etmekten başka şansı olmayanlara imar duası tavsiye ediyoruz. Mümkünse günde 35 kez tekrar edilsin" şeklinde konuştu. Turan daha sonra elindeki metinden imar duasını okudu,eyleme katılan vatandaşlar da şu ifadelerin bulunduğu imar duasını tekrar etti; "İmar hakkı bakımından ya onlar herkes gibi olsun veya onlar herkes gibi olsun." Turan ve eyleme katılan vatandaşlar dua sonunda hep birlikte 'amin' dedi.


Ellerinde "Manisa Büyükşehir Belediyesi'ne bağlanmak istiyoruz", "Balçova arsa mağdurları 20 bin kişiye ulaştı", "Böyle eşitlik olmaz" yazılı pankartlar taşıyan arsa mağdurları yapılan açıklamanın ardından belediye önünden ayrıldı.


Zaman


Geri Dön