25 / 04 / 2024

Balçova'daki arsa mağdurlarının eylemi devam ediyor!

Balçova'daki arsa mağdurlarının eylemi devam ediyor!

Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya'nın yaptığı "Açılan dava yok" açıklamasını ciddiyetten uzak bulduğunu belirterek "Biz iç hukuk yolları tükenince Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne kadar gittik" dedi.




Balçovalı arsa mağdurları, seslerini duyurabilmek için Konak Meydanı'nda basın açıklaması yaptı. Vatandaşlar adına açıklama yapan avukat Mustafa Kemal Turan, Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya'nın yaptığı "Açılan dava yok" açıklamasını ciddiyetten uzak bulduğunu belirterek "Biz iç hukuk yolları tükenince Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne kadar gittik" dedi. 

1980 yılından beri yürütülen hukuk mücadelesinde vatandaşların büyük haksızlıklara maruz bırakıldığını belirten Turan, Üçkuyular otoban çıkışında bulunan arsaların sahiplerine yüzde 90'a varan kamuya terk karşılığı 1.6 emsal imar verildiğini belirterek, "Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya, 'Biz yapabileceğimiz her şeyi yaptık ama belediyenin arsa üretme şansı yok' diyor. Biz burada yüzde 70 terke 1.6 emsal alıyoruz. İlk yapılan yüzde 20 terk ile toplamda yüzde 90 ediyor. Ama İzmir'de yüzde 22 terke 2.5, 3.5 emsal alan holdingler var. İçişleri Bakanlığı'ndan bu konuda soruşturma açmasını istiyoruz" diye konuştu.


'Ciddiyetsiz buluyoruz'

Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya'nın 'Açılan dava yok' şeklindeki açıklamasının ciddiyetten uzak olduğunu ifade eden Turan, "Bu açıklamadan sonra benim telefonum kilitlendi. Nasıl yok? Biz iç hukuk yolları tükenince AİHM'e kadar gittik. AİHM bu dosyayı bireysel değil, toplu hak ihlali olarak aldı. Dosyaları tapulu-tapusuz ayrımı yapmadan değerlendirdi" diye konuştu. 

Haksızlığın giderilmesi için bir imar hukukunun oluşması gerektiğini belirten Avukat Turan, "Kamuya ne kadar fazla terk etmişse o kadar fazla emsal olsun" ifadesini kullandı. 

Basın açıklamasına gelen bazı vatandaşların kefen şeklinde beyaz örtüler taktığı gözlendi. 



Yeni Asır



Geri Dön