24 / 04 / 2024

Balıkesir'de depreme karşı doğru yapılaşma anlatıldı!

Balıkesir'de depreme karşı doğru yapılaşma anlatıldı!

Kentsel Dönüşüm ve Planlama Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Haluk Selim, zeminin özelliğine göre yapılması planlanan yapılaşmanın depreme neden olacağı hasarı azaltılacak.



İstanbul Ticaret Üniversitesi Gayrimenkul Geliştirme, Kentsel Dönüşüm ve Planlama Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Haluk Selim, zeminin özelliğine göre yapılacak yapılaşmanın depremin neden olacağı hasar azaltılacak.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleşen programda önemli açıklamalar yapan Doç. Dr. Selim, farklı deprem fay hatlarının geçtiği Balıkesir'in 3 ayrı bölgeye ayrılıp değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti.

Birinci bölgenin geçmişten beri 6 ve 7 şiddetinde depremlerin meydana geldiği Bandırma-Gönen-Manyas ve çevresi, ikinci bölgenin 6 ve üzeri depremlerin meydana geldiği Edremit ve etrafında, üçüncü bölgenin ise 5 veya 6 şiddetinde depremlerin yaşandığı Balıkesir merkezinin olduğunu belirten Selim, buna göre çalışılmasının öneminden bahsetti.

Özellikle birinci bölgede yapılaşmanın deprem gerçeğine uygun hale getirilmesi gerekliliğini söyleyen Doç. Dr. Selim, "Çok acil olarak kentsel dönüşümü ve planlamayı başlatılması gerekiyor. Hatta ada bazlı çalışma yapılmalı. Toplulaştırma ile evleri daha sağlam modern evler yapmak lazım. Yeni yerleşim alanları belirlenmeli. Depremin zararının çok olduğu alüvyon zeminlerden kaçarak kaya ortamlara geçiş yapılmalı ve imarı buna göre açmak gerekiyor. Mühendislik çalışması yapılmalı. Oluyorsa yapacak, olmuyorsa yıkıp yeniden yapacaksınız. Bir şekilde binalarımızı elden geçirmemiz gerekiyor. Doğru zemine doğru evler yapılmalı ve deprem konusunda bilinçlendirme, eğitim çalışmaları yapılmalı'' açıklamasında bulundu.


Geri Dön