26 / 04 / 2024

Komisyon raporuna rağmen 7 kez imar affı çıkarıldı!

Komisyon raporuna rağmen 7 kez imar affı çıkarıldı!

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde bütün partilerin ortak önergesi ile kurulan komisyonun hazırladığı raporda “Bir daha kesinlikle imar affı çıkarılmasın” ifadeleri yer aldı ancak 38 önerinin hiçbiri yerine getirilmedi...



Büyük Marmara depreminden sonra aralarında TBMM eski Başkanları Bülent Arınç ve Mehmet Ali Şahin'in de yer aldığı  tüm partilere mensup 122 milletvekili, ‘'Depremlere karşı alınması gereken önlemler'' konusunda Meclis Araştırması talep etti. DSP-DYP-FP-ANAP ve MHP'li 13 Milletvekilinden oluşan komisyon 4 ay boyunca çalıştı. Deprem bölgelerinde araştırma yapıp, konunun uzmanlarını da dinleyerek, 50 sayfalık bir rapor hazırladı.

38 AYRI ÖNERİ SUNULDU AMA…

Sözcü'den Emin Özgönül'ün haberine göre, komisyon üyesi İçişleri eski bakanı Abdülkadir Aksu'nun da imzasının yer aldığı raporda, 38 ayrı öneri ve yasal değişiklik sıralandı. Deprem Bakanlığı kurulması, okullara deprem dersi konulması, riskli bölgeler ile dolgu ve yumuşak zeminlere yapı izni verilmemesi, hazır beton kullanımının zorunlu olması, mimar, mühendis, şehir plancısı ve yer bilimci yetiştiren üniversitelerin eğitim programlarında deprem konusuna ağırlık verilmesi talep edildi.

İLKİ 2003, SONUNCUSU 2018

Komisyon Başkanlığını DSP  İzmir  Milletvekili Atilla Mutman yaparken komisyon raporunda yer alan en çarpıcı talep ise, ‘'Gecekondulaşma ve kaçak yapılaşmayı teşvik eden imar affı politikasından kesinlikle vazgeçilmelidir'' oldu. 

Bu önerilerin hiçbiri yerine getirilmediği gibi, rapor 23 Aralık 1999 tarihinde TBMM Başkanlığı'na sunulup görüşüldükten sonra, ilki 31 Mart 2003'te, sonuncusu ise 18 Mayıs 2018 tarihinde olmak üzere tam 7 imar affı çıkarıldı. Önerilerin çoğu ise uygulanmadı.

AKP'li belediye fay hattının geçtiği bölgeyi imara açıyor

Deprem fırtınasının yaşandığı Türkiye'de uzmanlar diri fay hatlarının yer aldığı bölgelerden ve yumuşak zeminlerden uzak durulması çağrısı yaparken, Balıkesir'de dikkat çeken bir gelişme daha yaşandı. AKP'li Balıkesir Büyükşehir Belediyesi'nin fay hattının geçtiği bir bölgeyi imara açacağı belirtildi. Belediye, kentte ‘18.02 bölgesi' olarak bilinen ve altından fay hattının geçtiği, yumuşak zemine sahip bölgeyi imara açmayı planlarken, söz konusu plana Jeoloji Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Kemal Gökçay Yenigün'den de tepki geldi. Yenigün, “Balıkesir'de yeni imara açılacak nokta olan 18.uygulama diye tabir edilen Küçük Sanayi Sitesi ikinci kapıdan sonraki bölümde fay hattı geçmektedir. Ayrıca zemini de kötüdür” diye konuştu.

Balıkesirliler ise 18.02 diye tabir edilen bölgenin imara açılması durumunda, ciddi para kazanacak bir zümre olduğunu ve belediye yönetiminin 3 kuruşa tarla vasfında arazi kapatıp rant elde etmeyi planlayanların cebi yerine vatandaşın güvenliğini düşünmesi gerektiğini belirttiler.


Geri Dön