27 / 04 / 2024

Balıkesir'de yapılacak Karakoç Barajı meclis gündeminde!

Balıkesir'de yapılacak Karakoç Barajı meclis gündeminde!

Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde inşa edilecek olan Karakoç Barajı'nın ÇED sürecine ve bölge halkının itirazları meclis gündeminde taşındı..



Balıkesir de yapılacak Karakoç Barajı meclis gündeminde!

CHP Balıkesir Milletvekili Mehmet Tüm, Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde inşa edilecek olan Karakoç Barajı'nın ÇED sürecine ve bölge halkının itirazlarına ilişkin soru önergesi hazırladı. Tüm sorularının Orman Ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu tarafından yanıtlandırılmasını talep etti.

Önergesinde "Balıkesir ilinin Ayvalık ilçesi Altınova Mahallesi'nde Karakoç Baraj ı'na bölge halkından ve çevrecilerden baraj yapımı için belirlenen alanın yüzde 80'inin zeytinlik alandan oluşması, barajın bölgenin ekolojik yapısını olumsuz etkileyecek olması, zeytinliklere vereceği zarardan dolayı tarım faaliyetlerini etkilemesi gibi gerekçelerle yoğun tepkiler gelmektedir." diyen CHP'li Tüm 7 soru sordu.

Tüm'ün soruları

1. Karakoç Barajı’nın Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) sürecinin son durumu nedir? Baraj yapımının ihaleye çıkarıldığı iddiaları doğru mudur?

2. Barajın yüzde 80’i zeytinliklerden oluşan verimli bir ovaya yapılmasının gerekçesi nedir?

3. Barajın bölgedeki ekolojik yapıya ve biyolojik çeşitliliğe ne tür etkileri olabileceği üzerine bir çalışma yapılmış mıdır? Doğal dengenin bozulması ve doğaya verilen zararın telafisi mümkün olacak mıdır?

4. Barajın zeytinlikler ile yöredeki tarımsal faaliyetlere vereceği zarar nasıl telafi edilecektir? Bölge halkının geçim kaynağı olarak tarımın bitmesi durumunda halk yaşamını nasıl sürdürecektir?

5. Baraj yapımına ilişkin bölgedeki 17 mahalle muhtarının, ÇED toplantılarında halkın ve çevrecilerin itirazları hangi gerekçelerle dikkate alınmamaktadır?

6. Bölge halkının Kaymakamlığa ve Bakanlığınızın ilgili birimlerine yaptığı şikayetler neden reddedilmektedir?

7. Karakoç Barajı Altınova kesiminde yaklaşık 30 yıl boyunca devam eden kıyı erozyonunu artıracak mıdır? Buna ilişkin bir çalışma yapılmış mıdır?

 


Geri Dön