24 / 04 / 2024

İzmir'de depremzedeler için yapılacak ev projesi meclis gündeminde!

İzmir'de depremzedeler için yapılacak ev projesi meclis gündeminde!

İzmir'de depremde evini kaybeden vatandaşlar için yapılacak ev projesi meclis gündemine taşındı. İYİ Parti'li Çıray, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...



İYİ Parti  İzmir  Milletvekili Aytun Çıray, İzmir'de depremde evini kaybeden vatandaşlar için yapılacak ev projesine ilişkin soru önergesi verdi. Tutdere, sorusunun Çevre Ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

İYİ Parti'li Çıray, ''30 Ekim 2020'de İzmir'de meydana gelen büyük depremde evleri ağır hasar alan veya yıkılan vatandaşlarımızın yeniden ev sahibi olabilmeleri ile ilgili süreçte birtakım hak kayıpları ve mağduriyetler yaşadıkları belirtilmektedir. Doğal afet kanunları çerçevesinde doğal afet nedeniyle zarar gören binalar 6306 Sayılı Kanun ile değerlendirilmekte, doğal afet nedeniyle yıkılan binalar ise 7269 Sayılı Kanun kapsamında değerlendirilmektedir. Şehir ve Çevrecilik Bakanlığı ile AFAD yetkililerinin mağdur olmuş depremzedeler ile yapmış oldukları görüşmelerde, vatandaşlara hiçbir hak kaybının olmayacağı, özellikle evleri yıkılan vatandaşlarımıza mağdur olmayacaklarının söylendiği belirtilmiştir. Bakanlığın projelerinde deprem mağduru vatandaşlarımıza iki seçenek sunulduğu ve bunların; yeni yapılacak evler için ister rezerv alanında bir ev tercih edebilirsiniz isterseniz mevcut evinizin bulunduğu yerde yapılacak daireden seçebilirsiniz" şeklinde olduğu belirtilmektedir. Ancak depremde 4 bloktan 3'ünün yıkıldığı Barış Sitesi'nin projelerinde görülmektedir ki, yeniden yapılması planlanan binalarda vatandaşlarımız hem kat kaybı hem de metrekare kaybı yaşamaktadırlar. Diğer yandan evleri yıkılmış olan vatandaşlarımız ile evleri hasar aldığı için kentsel dönüşüm kapsamında değerlendirilen vatandaşlarımız arasında adaletsiz bir durum oluşmuş, proje alanında evi olan depremzedelere rezerv alanında hak verilmemiştir. Bu bağlamda, İzmir depreminde evsiz kalmış ve evi hasar almış vatandaşlarımızın mağduriyetlerinin adaletli şekilde giderilmesi, yaşanacak hak kayıplarının ortadan kaldırılması ve vatandaşlarımızın güvenle hayatlarını yeniden kurabilmeleri amacıyla aşağıdaki yazılı sorularımın Anayasa'nın 98. ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğünün 96. Maddesi uyarınca Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Murat Kurum tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ve talep ederim'' diye konuştu.

İzmir de depremzedeler için yapılacak ev projesi meclis gündeminde!

İYİ Parti İzmir Milletvekili Aytun Çıray'ın soruları:
1- Evi yıkılan vatandaşlarımızın, yeni projede yapılması planlanan binalarda kat ve metrekare kayıplarının olacağı doğru mudur? Eğer doğruysa çevrede yüksek katlı olup depreme dayanıklı çok sayıda gökdelen bulunurken vatandaşlarımızın eski kat yüksekliği ve metrekare talepleri neden karşılanmamaktadır? 

2- Tüm depremzede vatandaşlarımız arasında adaletli bir hak dağılımı yapıldığını düşünüyor musunuz? Ağır hasarlı ev sahiplerinin rezerv alanında ev alma hakları doğaldır. Proje alanlarının da ağır hasarlılar gibi değerlendirilerek rezerv alanından ev sahibi olma hakkı verilmesi planlanmakta midir? 

3- Evleri yıkılmış ve evsiz kalmış depremzedelerden mevcut daire maliyetinin 2 yıl geri ödemesiz 18 yıl sıfır faizle geri ödemeli olarak tahsil edileceği, üstelik kura yöntemiyle dairelerin belirlenmesi konusunda sosyal devlet olmanın gereği olarak vatandaşlarımızı bu maddi yükümlülükten kurtarmayı düşünüyor musunuz? 

Nuran AYDIN/Emlakkulisi.com


Geri Dön