25 / 04 / 2024

Arnavutluk'ta depremzedeler için yapılacak yeni binaların temeli atılıyor!

Arnavutluk'ta depremzedeler için yapılacak yeni binaların temeli atılıyor!

Arnavutluk'un Laç şehrinde depremzedeler için yapılan yeni binaların temel atma töreni bugün yapılacak.



Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Arnavutluk'ta Yeniden İnşa Devlet Bakanı Arben Ahmetaj ile görüştü.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre,Arnavutluk Başbakanlık Ofisinde yapılan görüşmede Bakan Kurum'a Türkiye'nin Tiran Büyükelçisi Murat Ahmet Yörük ve diğer yetkililer de eşlik etti.

Bakan Murat Kurum, burada yaptığı açıklamada, 30 Ekim tarihinde yaşanan  İzmir  depreminden sonra Arnavut dostları tarafından paylaşılan taziye ve dayanışma mesajları için teşekkür etti.

Arnavutluk ta depremzedeler için yapılacak yeni binaların temeli atılıyor!

Arnavutluk'taki depremden sonra yaraların sarılması adına Türkiye'nin tüm imkanlarıyla Arnavutluk'un yanında olmaya gayret gösterdiğini belirten Murat Kurum, bir yılı aşkın süredir yaptıkları çalışmaların önemli bir aşamasına geldiklerini dile getirdi.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatlarıyla Arnavutluk'ta başlattıkları 522 konutun temel atma törenini bugün yapacaklarını belirten Murat Kurum, "Türkiye, sadece bu konut projeleri noktasında değil, her zaman ve her alanda Arnavutluk halkının yanında olmuştur, olmaya da devam edecektir." şeklinde konuştu.

Murat Kurum, birlikte yürütecekleri projelerin Arnavutluk halkı, Türkiye-Arnavutluk dostluğu ve depremzedeler için hayırlı olmasını temenni ederek "Konutlarımızın projelerini Arnavutluk'un yerel mimarisine uygun olacak şekilde hazırladık. Projemizle 522 konutun yanı sıra 37 ticari ünite ile 375 araçlık kapalı otopark da inşa ediyoruz." dedi.

Arnavutluk ta depremzedeler için yapılacak yeni binaların temeli atılıyor!

Konutların inşaat süreçlerinin Türkiye'nin en tecrübeli kamu kurumu olan  TOKİ  tarafından yürütüldüğünü dile getiren Kurum şunları söyledi:

"TOKİ, yaptığı çalışmalarla hem yurt içi hem de yurt dışında model olma özelliği taşıyor. TOKİ'mizle ülkemizde yaklaşık 990 bin konutu tamamladık. Yine yurt dışında birçok ülkede binlerce konut, hastane, okul ve kamu hizmet binalarını yaptık. TOKİ'nin bu teknik tecrübe ve uygulama pratiğinin Arnavutluk'ta da başarıyla hayata geçirileceğini belirtmek isterim."

Arnavutluk ta depremzedeler için yapılacak yeni binaların temeli atılıyor!

İki ülke arasında yapı denetim hizmetlerinin geliştirilmesi kapsamında Yapı İşleri Alanında Mutabakat Zaptı'nın imzalanması amacıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığının taslak üzerinde çalışmalarını tamamlandığını dile getiren Murat Kurum, hazırlıkların tamamlanması halinde mutabakatın imzaya hazır hale geleceğini söyedi.

Bakan Kurum, Arnavutluk Başbakanı Edi Rama'nın ocakta Ankara'ya planladığı ziyaret çerçevesinde bu mutabakatın imzalanması ile söz konusu sistemin Arnavutluk Cumhuriyeti'nde kurulumunu sağlayacak ilk adımın atılmış olacağını belirtti.

Ahmetaj ise binaların inşası projesinin ileri aşamada olduğunu dile getirerek "Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk hükümeti ve halkına teşekkür ediyorum. Projenin ileri bir aşamasına ulaşmış bulunuyoruz." dedi.

Bakan Kurum ve Arnavutluk hükümetinden üst düzey yetkililerin katılımıyla bugün Laç şehrinde depremzedeler için inşa edilecek yeni binaların temel atma töreni gerçekleştirecek.

- Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 500 konut talimatı

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Arnavutluk'ta 26 Kasım 2019 tarihinde yaşanan depremden hemen sonra depremzedeler için 500 konut inşası talimatı vermiş, Türkiye Cumhuriyeti Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Arnavutluk Yeniden İnşa Devlet Bakanlığı arasında afet sonrası konut yapım alanında iş birliği protokolü imzalanmıştı.

Proje, TOKİ tarafından inşa ediliyor.

Arnavutluk'taki 6,3 büyüklüğündeki depremde 51 kişi yaşamını yitirmiş, 900'den fazla kişi yaralanmıştı. Yaklaşık olarak 17 bin kişinin evlerini terk etmesine sebep olan depremden 202 bin 291 kişi etkilenmişti.

 

Arnavutluk'taki 160 deprem konut Mart'ta tamamlanacak!


Geri Dön