24 / 04 / 2024

Ballıhisar'da evine tek bir çivi çakan ağır cezada yargılanıyor!

Ballıhisar'da evine tek bir çivi çakan ağır cezada yargılanıyor!

Eskişehir'in Sivrihisar ilçesine 16 km uzaklıktaki Ballıhisar'da yaşayan köylülerin yarısı Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanıyor. Köyün bulunduğu bölgenin tarihi Frig uygarlığının üzerinde bulunması nedeniyle evinlerini tamir edemiyor



Eskişehir'in Sivrihisar ilçesine 16 km uzaklıktaki Ballıhisar'da yaşayan köylülerin yarısı Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanıyor. Köyün bulunduğu bölgenin tarihi Frig uygarlığının üzerinde bulunması nedeniyle evini tamir eden, samanlığını onaran veya evin duvarına çivi çakan köylülere dava açılıyor. Yeni evlenen çiftler, ev yapamadıkları için köyü terk etmek zorunda kalıyor.Tarihi M.Ö. 750 yıllarına dayanan Frig Uygarlığı'nın önemli yerleşim yerlerinden olan Ballıhisar (Pessinus) Köyü kazıları yıllardır köylü ile devleti karşı karşıya getirdi. 1968 yılında Belçika Üniversitesi tarafından başlayan kazı çalışmaları hâlâ devam ediyor. Avusturya Melbourne Üniversitesi Profesörü Dr. John Devreker başkanlığında yürütülen çalışmalarda 25 kişilik ekip her yıl iki ay süre ile kazı çalışmaları yapıyor. Kazı çalışmalarında Friglerin yerleşim yerinin Ballıhisar köyünün altında kaldığı tespit edildi. Bunun üzerine köyün tarihi bölgeden başka bir alana taşınması gündeme geldi. Ancak, köyün taşınması için hiçbir kuruluş çalışma yapmadı. Nihayet geçtiğimiz aylarda Eskişehir İl Genel Meclisi tarafından alınan karar doğrultusunda Ballıhisar Köyü'nün tarihi bölgenin 5 km dışına taşınmasına karar verdi. Ancak şu ana kadar herhangi bir girişimde bulunulmadı.

Başka bir yere taşınmayan köyün sit alanı bölgesinde olması vatandaşları mağdur ediyor. Köyün bulunduğu bölgenin tarihi Frig uygarlığının üzerinde bulunması nedeniyle evini tamir eden, samanlığını onaran köylüler devletle mahkemelik oluyor. 150 kişinin yaşadığı köyde, 50 kişi sit alanında yer alan evlerini tamir etmek istedikleri için '2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'na aykırı hareket etmek' suçlamasıyla Ağır Ceza'da yargılanıyor. Bu nedenle köylüler evlerine bir çivi bile çakamıyor. Ballıhisar Köy muhtarı Birol Kılıç, inşaat izni olmadığı için köye yeni bina yapamadıklarını söylüyor. Evlenen genç nüfusun mecburen köyü terk etmek zorunda kaldığını dile getiriyor. Bu nedenle 30-40 hanenin de köyden göçtüğünü aktarıyor. Şu anda köyde ikamet eden nüfusun çoğunluğu belli bir yaşın üstündeki insanlardan oluştuğunu, genç nüfusun düğün, bayram gibi özel günlerde gelip köyü şenlendirdiğini anlatıyor.

Yıllardır köyün taşınacağının yetkililerce belirtilmesine karşın, bugüne kadar ciddi bir girişim başlatılmadığından yakınan Kılıç, "Bu konuda ciddi bir adım atılmadı. Köylümüzün bir kısmı da devletin teklifini sıcak bakmıyor. Kimisi evinin, arsasının değerinden fazlasın istiyor. Kimisi ailesinin mezarını bırakıp gitmek istemiyor. Muallakta bir durumdayız. Artık bu durumdan kurtulmak istiyoruz." dedi.
Zaman/MEHMET KURU, BURAK ÇAN


Geri Dön